Piščančji zrezki v čebulni omaki
Nežno in mehko piščančje meso skupaj s sladko čebulo – to so piščančji zrezki v čebulni omaki, katerih priprava je povsem enostavna, okus pa odličen. Poleg lahko postrežete krompir v najrazličnejših oblikah ali pa riž, ajdovo kašo …
Pripomočki za piščančje zrezke v čebulni omaki
- nož in deska za rezanje 2x
- ponev z višjim robom in pokrovko
- kuhalnica
- prijemalka
- globok krožnik
- štedilnik
- kuhinjska tehtnica
Sestavine za piščančje zrezke v čebulni omaki
Za 4 osebe
- 500-600 g piščančji file ali 4 piščančji zrezki
- 300 g nasekljane čebule
- jušna osnova (najbolje domača)
- 3 dl vode
- olje oz. maščoba po izbiri
- sol po okusu
- poper po okusu
Priprava piščančjih zrezkov v čebulni omaki
Če uporabimo file, ga najprej splaknemo pod tekočo hladno vodo, pustimo, da se odteče in narežemo zrezke. Zrezke nato solimo in popramo po okusu. Olupimo in nasekljamo čebulo.
V ponvi segrejemo olje in na njem na hitro popečemo zrezke z obeh strani (1-2 minuti na vsaki strani). Zrezke obračamo s prijemalko. Popečene zrezke vzamemo iz ponve in jih naložimo v globok krožnik ali drugo primerno posodo.
Nato v ponvi, na olju na katerem smo popekli zrezke, prepražimo nasekljano čebulo. Čebulo pražimo počasi, na srednji temperaturi približno 10 minut, da se lepo zmehča in porjavi.
Dodamo jušno osnovo, če uporabimo domačo, lahko še malenkost posolimo (odvisno kako slano imate) in ne pozabite, soljeni so že zrezki in dolijemo vodo. Premešamo in počakamo, da zavre. Ko zavre, v ponev vrnemo popečene piščančje zrezke in jih pokrite pri zmernem vretju kuhamo približno 20 minut. Vmes občasno pomešamo.
Po 20 minutah so piščančji zrezki v čebulni omaki pripravljeni, da jih postrežemo poleg poljubne priloge. Če bi se vam zdelo, da je omaka preredka, zrezke v čebulni omaki za nekaj minut pokuhajte (prevrite) v odkriti posodi, da tekočina izpari in se čebulna omaka zgosti.
Dober tek!
Ljubiteljev zrezkov vabim, da poskusite tudi:
- piščančje zrezke v porovi omaki,
- mehke svinjske zrezke v naravni omaki,
- svinjske zrezke v omaki z mladim grahom in korenčkom,
- mehke goveje zrezke v omaki,
- svinjske zrezke s korenjem in čebulo,
- zrezke iz pljučne pečenke po receptu Gojmirja Lešnjaka Gojca.