Zeliščna sol
Print Friendly, PDF & Email

Katere so vaše najljubše začimbe? Ali določene začimbe pogosto uporabljate za najrazličnejše juhe, omake, zavitke? Predlagam vam, da si pripravite zeliščno sol, da jo boste podobno kot domačo začimbno mešanico imeli vedno pri roki. Obenem je to tudi ideja za doma izdelano darilo – jaz sem zeliščno sol lani podarila prijateljem za novo leto.

zeliscna sol (7)

Pripomočki za zeliščno sol:

  • velika skleda ali posoda
  • velika žlica ali kuhalnica
  • žlica
  • 24 212-mililitrskih kozarcev s pokrovom

Sestavine za zeliščno sol:

  • 3 kg soli (uporabila sem grobo mleto nejodirano piransko sol)
  • 20 g posušenega majarona
  • 20 g posušenega origana
  • 20 g posušene bazilike
  • 20 kapljic eteričnega olja limone (naj bo primerno za uživanje)

Postopek za zeliščno sol:

Sol, majaron, baziliko in origano stresemo v veliko posodo in jih dobro premešamo z večjo žlico ali kuhalnico.

zeliscna sol (1)

V skledico damo nekaj žlic mešanice začimb in soli in čeznje nakapamo eterično olje limone. Dobro premešamo in nato mešanico z dodatkom limone vrnemo v veliko posodo, vse še enkrat res dobro premešamo, da se bo eterično olje limone enakomerno razporedilo med vse ostale sestavine.

Nato moramo zeliščno sol le še primerno shraniti. V trgovini sem kupila 24 enakih kozarcev s prostornino 212 ml. Napolnila sem jih z zeliščno soljo in privila pokrov. Ker mi izgled veliko pomeni, sem izdelala nalepke, na katerih piše, kaj je v kozarcu. Prilepila sem jih na pokrove. Da so kozarci z zeliščno soljo izgledali še bolj simpatično in naravno, sem nanje zavezala pentljico iz rafije ter jih podarila prijateljem ob novem letu.

zeliscna sol (3)

Zeliščna sol je primerna za uporabo pri kuhanju juh, omak, nadevov, pit, zavitkov itd. Jaz jo uporabljam za začinjanje vsakdanjih jedi, saj je to mešanica zelišč, ki se v mojem loncu znajdejo najpogosteje. Prav tako jo uporabim takrat, ko si izmišljam nove recepte. Po potrebi naslednjič dodam še kakšno novo začimbo ali pa uporabim povsem druga zelišča.

zeliscna sol (6)

Dober tek za karkoli boste zeliščno sol že uporabili in prijetno obdarovanje, če se jo odločite podariti.

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.2]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor