Odlična musaka
Kako narediti odlično musako, je vprašanje, ki marikomu dela preglavice. Vendar je v resnici musaka zelo enostavna za pripravo. Priprava vam bo vzela približno pol ure, omako pa lahko naredite že prejšnji večer, tako da si ta čas še veliko bolj skrajšate. Odlična je za kosilo in, če je naredite preveč, jo z lahkoto pogrejete v pečici še za večerjo.
Odlična musaka – pripomočki:
- manjša deska
- nož
- srednje velika kozica
- kuhalnica
- zajemalka
- lupilec krompirja
- plastična posoda za krompir
- okrogel pekač premera cca 28 cm (naj ima tanko dno)
- štedilnik
- pečica
Odlična musaka – sestavine:
(za 3 osebe)
- 500 g krompirja oziroma 4 – 5 velikih krompirjev
Omaka:
- 300 g mešanega mletega mesa
- lovorjev list
- polovica čebule
- sol, poper
- 100 ml paradižnikove mezge
- 150 ml vode
Polivka:
- 1 jajce
- ščepec soli
- 50 ml sladke smetane ali smetane za kuhanje
- približno 2 dl mleka
Odlična musaka – postopek:
Najprej pripravimo omako. Kakor rečeno, to lahko storite že dan prej, jo ohladite in shranite v hladilniku do naslednjega dne (pred nanosom na krompir jo malenkost pogrejete), ter si tako skrajšate čas priprave.
Olupimo in na drobne koščke narežemo polovico čebule ter jo dodamo v segreto kozico, ki jo nakapamo z oljem. S kuhalnico mešamo in počakamo dokler se čebula ne obarva zlato.
Ko je čebula gotova, v kozico stresemo meso katerega v roki razdrobimo na koščke. Dodamo ščepec soli in popra ter lovorjev list.
Vse skupaj pražimo toliko časa, dokler se vso meso ne obarva rjavkasto ter vsa voda izhlapi. Nato čez polijemo paradižnikovo mezgo, ter mešamo s kuhalnico. Počakamo nekaj minut, da se pokuha.
Na koncu zalijemo še z vodo in pustimo vreti vsaj 10 – 15 minut. Za bolj gosto omako lahko potresemo malenkost moke.
Medtem, ko se omaka kuha, olupimo krompir ter ga zrežemo na rezine. Dobro ga operemo ter posolimo (1 žlička soli).
Sestavine so pripravljene in lahko začnemo z zlaganjem odlične musake. V okrogel pekač nakapamo malo olja ter nanj polagamo rezine krompirja eno zraven drugege, dokler ni celotno dno pokrito s krompirjem.
Sedaj z zajemalko zajemimo polovico omake ter jo razporedimo po krompirju.
Postopek še dvakrat ponovite. Imeti morate 3 vrstice krompirja in 2 vrstici omake.
Plastično posodo od krompirja splaknite, ter jo pripravite za polivko. Vanj razžvrkljajte eno jajce, ščepec soli ter sladko smetano.
Temu dodajte še mleko. Najbolje, da najprej dodate le 1 dl mleka ter nato še preostali del, da ne bi bilo polivke slučajno preveč. Polivko polijte čez odlično musako. Pokriti mora večino krompirja na vrhu, da se le ta dobro pokuha in zapeče.
Pečico prižgite na 200°C ter odlično musako pecite 1 uro. Vmes lahko poskusite krompir – če je mehek, je musaka gotova. Pecite do zlato rjave barve, kakor je prikazano na spodnji sliki:
Ob odlični musaki se prileže jogurt ali kisla smetana, košček kruha in rdeča pesa kot solata.
Dober tek!