Kako pripraviti kremasto bešamel omako
Print Friendly, PDF & Email

V današnjem receptu vam bom lepo opisala in vas slikovno vodila skozi vse korake kako pripraviti kremasto bešamel omako. Večkrat se zgodi, da postane preveč redka ali pa morda preveč gosta. Po tem receptu pa vam zagotovim, da boste s to bešamel omako več kot zadovoljni. Sama jo največkrat pripravim za mesno lazanjo.

Kako-pripraviti-kremasto-besamel-omako-10

Bešamel omaka – pripomočki:

  • široka kozica
  • metlica
  • štedilnik

Bešamel omaka – sestavine:

  • 60 g masla
  • 60 g moke
  • pol litra mleka ali več (odvisno od želene količine)
  • žlička muškatnega oreščka

Bešamel omaka – postopek:

Pa se lotimo priprave. Kozico pristavimo na srednji ogenj. Vanjo damo maslo in počakamo, da se popolnoma stopi.

Kako-pripraviti-kremasto-besamel-omako-1

Takoj, ko se maslo stopi dodamo moko. Sedaj z metlico neprestano mešamo. Maslo in moka se bosta takoj med seboj povezala. Če opazite, da ne nastane srednje gosta zmes, dodajte še malo moke. Raje malo več kakor premalo, saj je moka tisti faktor, ki bešamel omako tudi zgosti. Ob prvem stiku moke in masla mora vse skupaj izgledati takole:

Kako-pripraviti-kremasto-besamel-omako-2

Zmes se začne dokaj hitro pogrevati zato je naslednji korak zelo pomemben in ga morate izvesti dokaj hitro, zato je dobro, da imate mleko takoj na dosegu roke. Sedaj pa na sredino kozice prilijemo čisto malo mleka (približno 10 ml). Z metlico konstantno mešamo. To počnemo v zaporedju: prilijemo malo mleka in pomešamo. To počnemo neprestano do naslednjega koraka.

Kako-pripraviti-kremasto-besamel-omako-3
Ob prvem dolitju mleka se bosta maslo in moka združila v večje kose.
Kako-pripraviti-kremasto-besamel-omako-4
Kosi bodo postajali vse večji in kompaktni. Brez skrbi, kasneje bo prišla lepa gosta omaka. Še zmeraj dolivamo mleko malo po malo.
Kako-pripraviti-kremasto-besamel-omako-5
Masa masla in moke se bo skorajda podvojila.

Pri tem koraku pa lahko pričnemo vlivati malo več mleka. približno pol deci.

Kako-pripraviti-kremasto-besamel-omako-6

Kosi se počasi razpuščajo in se spreminjajo v fino, gosto zmes. Še zmeraj neprestano mešamo z metlico. Sedaj dodajamo še preostanek mleka.

Kako-pripraviti-kremasto-besamel-omako-7

Vlijte še toliko mleka, da bo zmes na tej točki nekoliko redka. Dodajte še nariban muškatni orešček, saj to ustvari piko na i pri bešamel omaki.

Kako-pripraviti-kremasto-besamel-omako-8

Sedaj vse skupaj še malo pokuhavajte (naj malenkost zavre) in bešamel omaka se bo nazaj zgostila. Kadar se vam prilepi na metlico in ob mešanju čutite, da je bolj gosta, pomeni, da je gotova.

Kako-pripraviti-kremasto-besamel-omako-9

Takole … na vprašanje “Kako pripraviti kremasto bešamel omako?” imate popoln odgovor. S tem nasvetom boste izpopolnili še vsako suho lazanjo.

Ocena:
Skupaj: 145 Povprečno: 4.3]

Martina

Po poklicu sem grafična oblikovalka in mamica dveh punčk. Rada kuham za svoje najbližje ter fotografiram, kar združujem v eno strast - pisanje receptov.

Dodaj odgovor