Polnjene piščančje rolade
Polnjene piščančje rolade na dva načina – za malo posebne priložnosti. To so pravzaprav manjše roladice iz piščančjih prsi, ki jih narežemo na tanke zrezke in zvijemo.
Danes vam jih predstavim z dvema nadevoma. Eden je narejen po navdihu srbske kuhinje, zato vsebuje popečeno rdečo papriko, česen in kajmak – zavito v slanino. Drugi nadev pa je po navdihu Italije, s sušenimi paradižniki in mocarelo. Zavito v panceto.
Pripomočki za polnjene piščančje rolade:
- pečica
- kuhinjsko kladivo
- vrvica za ovijanje ali zobotrebci (opcijsko)
Sestavine za polnjene piščančje rolade:
Za 3 osebe:
- 6 tankih zrezkov iz piščančjih prsi
- olje
- sol
- poper
Nadev 1:
- 2 popečeni rdeči papriki
- kajmak
- 2 stroka česena
- 6 rezin slanine
- 3 rezine sira (poljubnega)
Nadev 2:
- 1 pest sušenih paradižnikov
- 100 g mocarele
- 6 rezin pancete
- 3 žličke parmezana
Postopek za polnjene piščančje rolade:
Najprej si pripravimo piščančje zrezke ali prsa, saj bodo najpomembnejši člen na koncu, kako bo jed zgledala – preprezane rolade.
Če imamo prsa, iz enih prs odreženo 3 tanke zrezke ter jih dobro potolčemo, da so res tanki. Vendar pazimo, da jih ne raztrgamo, kajti piščančje meso je mehko in se kaj hitro pretrga – zaradi česar nam bo med pečenjem uhajal nadev iz rolad.
Če smo kupili že narezane piščančje zrezke, jih enako, po zgornjih priporočilih, potolčemo.
Sedaj zrezke solimo in popramo ter si za prvi nadev pripravino kajmak, popečeno rdečo papriko (lahko jo sami popečeno in olupimo, ali pa že kupimo vloženo v lastnem soku ali olju – ne v kisu), česen ter rezine poljubnega sira.
Na zrezek naložimo nekaj kajmaka, s servieto osušeno papriko, na drobno nasekljan česen ter rezino sira in zvijemo vse skupaj v rolado. Po želji si na koncu zvijanja pomagamo z zobotrebci ali vrvico za ovijanje mesa. Prav tako pa bo rolada ostala lepo zaprta, če smo jo lepo zvili in če jo položimo v res dobro segreto olje točno na pregib, kjer smo končali z zvijanjem.
Polnjene piščančje rolade pečemo samo par minut, da po vrhu dobijo rahlo zapečeno skorjico. Po pečenju jih samo rahlo ohladimo (toliko, da jih lahko primemo v roke) ter ovijemo v slanino. Jaz vsako rolado ovijem v dve rezini slanine.
Sedaj si pripravimo še ostale rolade z nadevom iz sušenih paradižnikov, mocarele in parmezana.
Postopek je enak zgornjemu, le da jih na koncu pečenja ovijemo v panceto. Prav tako uporabim dve rezini pancete za vsako rolado.
Sedaj vse polnjene piščančje rolade zložimo v pekač, prilijemo sok od pečenja ter pečemo v naprej ogreti klasični pečici 25 minut na 180°C.
Ker se pečice razlikujejo med seboj, zadnje 5 do 10 minut pečenja večkrat preverimo zapečenost slanine in pancete. Če je potrebno, pečenje podaljšamo še za par minut.
Po pečenju polnjene piščančje rolade pustimo 5 minut, da počivajo, nato jih z ostrim nožem narežemo na poljubno debele rezine in postrežemo z raznovrstnimi prilogami, kot so:
Popečeni njoki z žajbljem
Kruhovi cmoki s šparglji
Popečena polenta
Kremast pire iz buče in krompirja
Arančini – riževe kroglice
Pečen krompir v olupku s prelivom
Dober tek 🙂