Popečeni njoki z žajbljem
Print Friendly, PDF & Email

Popečeni njoki z žajbljem so božanska priloga večini mesnim jedem, prav tako pa so lahko tudi glavna jed, potrežena s kakšno zelenjavo ali solato.
Pripravljeni so zelo hitro in enostavno – njihov okus pa s pečenjem, maslom, aromatičnim žajbljem in česnom, povzdignemo na dosti višjo raven, kot če njoke zgolj kuhamo.

Popečeni njoki z žajbljem

Pripomočki za popečene njoke z žajbljem:

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za popečene njoke z žajbljem:

Za 3 osebe:

  • 300 g njokov (poljubnih)
  • 50 g masla
  • par listov suhega žajblja
  • 1 strok česna
  • sol

Postopek za popečene njoke z žajbljem:

Za to jed lahko izberemo poljubne njoke. Tako krompirjeve, kot pirine. Skutne ali bučne, ajdove. itd
Maslo, žajbelj in česen se namreč lepo podajo z vsakim od teh okusov.

Popečeni njoki z žajbljem

Njoke damo v slano vrelo vodo, da se kuhajo. Različne vrste imajo različen čas kuhanja, a vsem je identično, da so njoki kuhani, ko priplavajo na površje.
Prav tako bodimo pozorni, da smo vodo res dovolj solili. Saj kasneje soli ne bomo več uporabljali.
Medtem, ko se njoki kuhajo, si v posodo z neoprijemljivim dnom natehtamo maslo, kateremu dodamo sploščen strok česna (sploščimo ga kar z nožem ob rezalno desko) in polovico žajblja, ki ga nameravamo uporabiti.

Popečeni njoki z žajbljem

Pri uporabi žajblja bodite previdni, saj ob peki sprosti zelo močan okus. Zato ga vedno dodamo na začetku manj in ga lahko dodamo še več med samim praženjem.
Ko so njoki kuhani jih res dobro odcedimo ter damo v segreto maslo z žajbljem in česnom. Pazimo, da njokov ni preveč – da se vsi porazdelijo po dnu posode, saj bodo le tako dobili tisto nežno zapečeno skorjico.

Popečeni njoki z žajbljem

Sedaj po želji dodamo še drugo polovico žajblja na njoke, jih obrnemo, da se rahlo zapečejo še iz druge strani in naša jed je pripravljena za serviranje.
Popečeni njoki z žajbljem so odlična priloga skoraj vsem mesnim jedem. Prav tako pa so lahko glavna jed s kakšno zelenjavo, pečenimi paprikami s česnom ali zgolj veliko porcijo sezonske solate.

Popečeni njoki z žajbljem

Dober tek 🙂

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.7]

Dodaj odgovor