Pečen krompir v olupku s prelivom
Kadar želimo malo posebno, a res okusno prilogo k mesu – steakom, kračam, mesu na žaru, ali pa kar samostojno brezmesno jed, potem je odlična izbira pečen krompir v olupku s prelivom.
Jed je narejena hitro, enostavno in večino dela opravi pečica.
Pripomočki za pečen krompir v olupku s prelivom:
- pečica
Sestavine za pečen krompir:
Za 2 osebi:
- 4 srednje veliki krompirji
- sol
- 2 žlici olja
Preliv:
- 180 g kisle smetane
- sol
- poper
- česen v prahu
- peteršilj
Postopek za pečen krompir v olupku s prelivom:
Vzamemo štiri srednje velike krompirje. Vrsta krompirja ni pomembna, prav tako ni pomembno ali vzamemo mlad krompir, ali že starejši krompir. Bolj pomembno je, da je krompir približno enake velikosti, da se bo istočasno skuhal / spekel.
V vsakem primeru ga dobro operemo, z gobico ali ščetko.
Sedaj ga damo kuhati v zelo osoljeno vodo za 2/3 njegovega klasičnega časa kuhanja. Torej približno za 30 minut.
Med tem časom, ko se krompir kuha, si pripravino posodo, v kateri bomo krompir pekli v pečici in jo dobro namastimo ali namažemo z oljem.
Ko je krompir kuhan za 2/3 svojega klasičnega časa kuhanja, ga odcedimo, damo v pekač, na vrhu ga podolžno prerežemo približno 2 cm v globino in tudi njega dobro premažemo z oljem.
Sedaj ga v naprej ogreti klasični pečici na 200 °C pečemo še od 25 do 35 minut. Čas pečenja je odvisen od tega, kako velike krompirje smo izbrali.
Medtem pripravimo preliv iz kisle smetane, soli, popra, česna v prahu in peteršilja. Peteršilj nasekljamo čim bolj na drobno ter vse dobro premešamo.
Ko je krompir pečen, ga vzamemo iz pečice, z vilico še malo razširimo sredinsko odprtino in rahlo razrahljamo sredico.
Po sredici krompirja sedaj z žlico izdatno nanesemo preliv ter pekač za 5 minut še potisnemo nazaj v pečico. Ravno toliko, da se še ta preliv lepo segreje ter delno vpije.
Pečen krompir v olupku s prelivem postrežemo takoj, še vročega. Lahko je samostojna jed z veliko porcijo sezonske solate, ali pa krasna priloga mnogim glavnim, mesnim in brezmesnim, jedem.
Dober tek! 😊