Arančini – polnjene riževe kroglice
Arančini, ali kot bi jim pri nas lahko tudi rekli: polnjene riževe kroglice, so jed, ki izhaja iz Sicilije. Največkrat se arančini polnijo z ragujem, lahko tudi s sirom, grahom in šunko, itd.
Arančini so tudi ena najbolj znanih pouličnih jedi (street – food) v Italiji, ime pa so dobili po izgledu, saj so kot male pomaranče. Po italijansko se namreč pomaranči reče arancia. In od tod ime Arancini di Riso – riževe pomaranče v dobesednem prevodu.
Jed ni tako zakomplicirana za izdelavo, kot se mogoče vidi na prvi pogled. Potrebno se je držati le parih nasvetov, ki vam jih izdam v receptu.
Pripomočki za arančine – polnjene riževe kroglice:
- papir za peko
- pečica
Sestavine za arančine – polnjene riževe kroglice:
Za približno 10 arančinov:
Za pripravo rižote:
- 200 g riža za rižoto (okroglozrnatega)
- sol
- poper
- ščepec origana
- ščepec bazilike
- 1/2 žličke rdeče paprike v prahu
- 300 do 400 ml vode ali jušne osnove
- 1 žlica olivnega olja
Za paniranje:
- 50 g moke
- 2 jajci
- 70 g krušnih drobtin
- sol
Za nadev:
- 100 ml gostega raguja ali mesne omake
- ali 10 kock sira (zelo primerna je mocarela, lahko pa se uporabi tudi katerikoli drug sir)
Postopek za arančine – polnjene riževe kroglice:
Za pripravo arančinov vedno izberemo okroglozrnati riž, ki je primeren za rižote: arborio, carnaroli, vialone nano, itd. Kajti dobiti moramo res kremasto in “al dente” kuhano rižoto”.
Riž za rižoto vedno najprej na hitro prepražimo na malo olivnega olja, da postekleni. Takoj nato ga zalijemo z dvema zajemalkama vode ali še bolje, če zalivamo z jušno osnovo ter dodamo sol, poper, origano, baziliko in mleto rdečo papriko.
Rižoto kuhamo tako, da jo med pogostim mešanjem sproti zalivamo z vodo ali jušno osnovo. Čas kuhanja je odvisen od vrste riža, vedno pa pazimo, da riž ne bo razkuhan, ampak mora ostati “al dente”.
Pri kuhanju rižote si lahko pomagamo tudi z receptom: rižota.
Ko je rižota skuhana, jo razprostremo po pladnju ali pekaču, ki smo ga prej prekrili s papirjem za peko. Lepo ravno jo poravnamo, saj nam bo to kasneje pomagalo, da bomo hitreje in lepše oblikovali kroglice.
Pustimo jo, da se dobro ohladi, lahko pa jo skuhamo tudi že en dan prej.
Pripravimo si polnilo oz. nadev.
Če imamo kuhan kakšen ragu, ali mesno omako, lahko polnimo arančine s tem. Dostikrat se polnijo z grahom in šunko. Najenostavneje pa jih je polniti s sirom. Sicilijanci najpogosteje uporabljajo mocarelo, lahko pa jih polnimo s čisto poljubnim sirom, ki ga narežemo na kocke približne velikosti 2 cm.
Nadev damo na sredino in nato ob robovih počasi zapiramo kroglico. Ko je kroglica narejena jo res dobro povaljamo po rokah, da se riž čisto zlepi okoli nadeva in tako nam pri peki nadev ne bo lezel iz arančina.
Ko so kroglice po površini zamrznjene, si pripravimo 3 posodice z: moko, razžrkljanimi jajci, ki jih rahlo posolimo in v tretjo nasujemo drobtine. Kroglice najprej povaljamo v moki, nato jajcih, nazadnje v drobtinah in jih polagamo na pekač obložen s papirjem za peko.
Arančine – polnjene riževe kroglice lahko pečemo na dva načina:
1. Poškropimo jih s par kapljicami olja in jih v naprej ogreti klasični pečici na 190 °C, pečemo med 20 in 25 minut.
2. Ocvremo v zelo vročem olju do zlato rjave barve. To traja približno 5 do 8 minut. Odlagamo jih na papirnato kuhinjsko brisačo.
Arančine, polnjene riževe kroglice, postrežemo takoj vroče kot samostojno jed ali kot prilogo. Lahko pa jih imamo tudi kot odličen mrzel finger-food.
Dober tek 🙂