Piščančji zrezki v omaki iz bučk in korenja
Print Friendly, PDF & Email

Da so enostavne jedi včasih najokusnejše, dokazujejo tudi piščančji zrezki v omaki iz bučk in korenja. Bučke, korenje, začimbe in izbrano meso (v mojem primeru piščanec) in odlično kosilo je na mizi. Omaka je kremasta in gosta, brez uporabe jedilnega škroba, moke ali drugih načinov za zgoščevanje omak. Samo zelenjava, voda in začimbe. Tudi priprava je dokaj hitra, večino dela pa štedilnik opravi sam. In če želimo, lahko omako še nadgradimo ter obogatimo s kislo smetano in topljenim sirom.

Poleg se izvrstno priležejo sirovi štruklji, pa tudi pire, krompir v kosih, skutni svaljki, tudi široki rezanci, riž, ajdova kaša, …. Možnosti je veliko. Prav tako s spreminjanjem razmerja med bučkami in korenjem vplivate na okus, pa tudi barvo omake.
In veste kaj? Tole je tudi super način kako bučke in korenje ponuditi tistim, ki niso ravno ljubitelji te zelenjave, da jo bodo pojedli z zadovoljstvom. Moj mož je že dokaz za to.

Piščančji zrezki v omaki iz bučk in korenja

Pripomočki za zrezke v omaki iz bučk in korenja

 • palični mešalnik

Sestavine za zrezke v omaki iz bučk in korenja

Za 4 osebe:

 • 500 g piščančjih prsi ali že narezanih zrezkov (lahko tudi svinjina, puran, …)
 • začimbna mešanica za piščanca (ali sol) po okusu
 • malo olivnega olja
 • 250 g bučk (cukini)
 • 150 g korenja
 • 4 dl vode
 • sol po okusu
 • poper po okusu
 • 1-2 ščepca muškatnega oreščka
 • ščep česna v prahu (ali 2 stroka svežega)

Po želji za obogatitev omake še:

 • 1-2 žlici kisle smetane
 • 1 trikotnik topljenega sira

Priprava zrezkov v omaki iz bučk in korenja

Piščančje prsi splaknemo pod tekočo hladno vodo in jih nekoliko podržimo, da voda odteče, nato jih narežemo na zrezke, lahko tudi na grižljaju primerne koščke, trakove. Meso po okusu začinimo z začimbno mešanico za piščanca. Če te nimamo, meso samo solimo. Bučko umijemo, ji odrežemo oba konca in jo narežemo na večje kose, lupljenje ni potrebno. Korenje umijemo, ostrgamo in narežemo na kolobarje ali koščke.

Piščančji zrezki v omaki iz bučk in korenja

V ponvi z višjim robom segrejemo olje in na njem na hitro, z vseh strani popečemo piščančje meso in ga, popečenega, s pomočjo lopatke vzamemo iz ponve in preložimo v globok krožnik in pokrijemo s pokrovko.

Piščančji zrezki v omaki iz bučk in korenja

Sedaj na maščobi, ki je ostala v ponvi, za minuto ali dve prepražimo narezane bučke in korenje, če imamo svež česen, ga na drobno nasekljanega dodamo in prepražimo skupaj z zelenjavo. Nato zalijemo z vodo, dodamo sol, poper, muškatni orešček, česen v prahu (če nismo uporabili svežega). Pokrijemo s pokrovko in ko zavre, zmanjšamo temperaturo in ob nežnem vretju kuhamo 15 – 20 minut, toliko, da se zelenjava (predvsem korenje) skuha.

Piščančji zrezki v omaki iz bučk in korenja

S paličnim mešalnikom vse skupaj zmiksamo v omako. Vanjo vrnemo na začetku popečeno piščančje meso skupaj s tekočino, ki se je nabrala na dnu krožnika. Premešamo in postavimo nazaj na štedilnik. Ob nežnem vrenju kuhamo še 10-15 minut in jed je gotova.

Piščančji zrezki v omaki iz bučk in korenja

Če želite, omako lahko obogatite tako, da ji takoj po tem, ko vanjo vrnete meso, dodate še kislo smetano (1-2 žlici) in trikotnik (ali dva) topljenega sira.

Piščančji zrezki v omaki iz bučk in korenja

Naj tekne!

Ljubitelji zrezkov v omakah poskusite tudi:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 3]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor