Piščančja rižota z zelenjavo
Print Friendly, PDF & Email

Rižota je pri nas kar dostikrat na jedilniku, saj tako otroka pojesta vse in ne le riža, omako pa pustita. Dolgo sem kuhala le piščančjo rižoto, zdaj pa ji že nekaj časa rada dodam še zelenjavo, saj jo tako vsaj spravim v promet. 🙂

Rižota me spominja na moje kuharske začetke, saj je bila to ena prvih jedi, ki sem jih pripravila, ko sva z možem začela živeti skupaj. In zdelo se mi je zelo zapleteno. Klicala sem mami, da mi je po telefonu dajala napotke. 🙂 Zdaj jo pripravim z levo roko in mi vedno uspe. Za vse začetnike v kuhinji in vse mojstre in mojstrice je tukaj moj recept za piščančjo rižoto z zelenjavo. Prvič jo lahko skuhate točno po navodilih, naslednjič pa že dodate česa več, česa manj, po lastnem okusu pač. 😉 Rižota je vedno dobra izbira za kosilo, ki ga pripravimo v enem loncu. Zraven ponudimo še solato in kosilo je pripravljeno.

Pripomočki za piščančjo rižoto z zelenjavo:

  • posoda za kuhanje in pokrovka
  • deska
  • nož
  • kuhalnica
  • tehtnica
  • papirnate brisačke
  • posoda ze merjenje tekočin

Sestavine za piščančjo rižoto z zelenjavo:

Za 3 osebe:

  • 180 g čebule
  • 2 žlici sončničnega olja
  • 300 g bučke
  • 150 g piščančjih prsi
  • 100 g zelene in/ali rdeče paprike
  • 330 g riža (uporabljam okroglozrnatega belega)
  • 5 dl vode
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1 žlička domače začimbne mešanice (lahko nadomestimo s kupljeno ali s pol jušne kocke)
  • 1/2 žličke paprike v prahu
  • 1/4 žličke kurkume
  • ščep šetraja
  • ščep origana
  • ščep majarona
  • 1/2 žličke soli

Postopek za piščančjo rižoto z zelenjavo:

Za piščančjo rižoto z zelenjavo olupimo in sesekljamo čebulo. V posodo, v kateri bomo pripravili rižoto, vlijemo 2 žlici sončničnega olja in ko se segreje, vanjo stresemo čebulo. Rahlo jo prepražimo na srednje visoki temperaturi, da začne postajati rjavkasta, kar se zgodi v približno 5 minutah. Piščančje prsi medtem operemo, osušimo s papirnato brisačko in jih narežemo na centimetrske koščke. Dodamo jih k čebuli in jih posolimo s ščepcem soli. Pokrito pražimo približno 10 minut na srednje visoki temperaturi. Meso se bo skuhalo, ob tem pa bo nastal okusen sok.

Bučko operemo in jo – če uporabljamo domačo – narežemo na centimetrske kockice ne da bi jo olupili. Papriko prav tako operemo, odrežemo vrh in dno in odstranimo semena. Narežemo jo na trakce (po želji lahko tudi na koščke) in oboje dodamo v posodo za rižoto. Nasvet za lažje rezanje in čiščenje paprike najdete tukaj.

Ko se še paprika in bučke rahlo popražimo na srednje visoki temperaturi (približno 10 minut), dodamo 330 g riža, ki ga sama prej ne operem, po želji pa ga lahko. Pražimo naprej, da riž nekoliko postekleni. Pazimo, da se nam ne prime na dno posode.

V kozici zmešamo 5 dl vode, žlico mezge, žličko domače začimbne mešanice, pol žličke paprike v prahu, četrt žličke kurkume, in po en ščep šetraja, majarona in origana ter preostanek soli.

Premešamo in zavremo, nato pa vlijemo v posodo, v kateri kuhamo rižoto.

Znižamo temperaturo na najnižjo in pokrito kuhamo približno 20 minut. Takrat preverimo, ali je riž dovolj mehak, torej dovolj kuhan. Če je, rižoto postrežemo. Zraven lahko ponudimo nariban parmezan, vloženo peso ali poljubno svežo solato.

Če imate radi jedi iz piščančjega mesa, pripravite še:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.8]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor