Pire iz kolerabe
Ste že kdaj jedli pire iz kolerabe? Idejo sem dobila, ko sem brala sinov jedilnik v vrtcu in je moj 5-letnik rekel, naj naredim pire iz kolerabe. Ideja mi je bila všeč, saj ga tudi jaz še nikoli nisem jedla. Pire je odličen, malo bolj sladek, jaz sem mu dodala še malo korenja. Koleraba se kuha kar dolgo časa, zato sem jo jaz dala v lonec na pritisk, ki ga obožujem.
Tako da hitro na delo in si naredite pire iz kolerabe. Zraven lahko ponudite veganske polpete iz buč ali kakšno omako.
Pripomočki za pire iz kolerabe:
- lonec na pritisk ali navadna posoda za kuhanje
- nož, deska in lupilec zelenjave
- žlica
- tlačilka za krompir
Sestavine za pire iz kolerabe:
Za cca. 2 osebi:
- 2 kolerabi (cca. 500 g)
- 2 večja korenčka (cca. 200 g)
- voda in sol
- pol žlice veganske margarine (lahko tudi maslo)
- 1-2 žlici rastlinskega napitka ali mleka po potrebi
Kako naredimo pire iz kolerabe:
Najprej z lupilcem olupim kolerabo in korenje in ju narežem na manjše koščke.
Vse skupaj dam v lonec na pritisk ter nalijem vodo. Tam se kuha cca. 15 minut. Če nimate lonca na pritisk, se koleraba kuha cca. pol ure oz. z vilicami poskusite, ali je koleraba že mehka.
Ko sta koleraba in korenje kuhana, odlijem vodo in ju s tlačilko za krompir pretlačim. Po potrebi dodam vegansko margarino in malo rastlinskega napitka. Jaz sem dala 1 žlico riževega napitka. Še malo posolim in pire je gotov.
Če ne veste kaj skuhati za kosilo, je tukaj še par idej:
- špinačni kruhovi cmoki iz pečice
- pljukanci v omaki iz bučk in paradižnika
- džuveč riž
- zelenjavni cmoki
- veganski njoki
- zelenjavni golaž
- kruhova štruca