Pečena svinjska rebrca s krompirjem
Imate radi hrustljavo zapečena svinjska rebrca s krompirjem? Pečena svinjska rebrca s krompirjem, narejena po tem receptu, so prav posebno dobrega okusa in bodo presenetile vse ljubitelje dobrih mesnih jedi, za to je kriva nekoliko drugačna priprava, ki obljublja še posebej dober okus. Poskusite.
Pripomočki za pripravo svinjskih rebrc s krompirjem
- pekač velikosti vaše pečice
- pečica
- večja posoda za pripravo krompirja
- deska in nož za rezanje
- pripomoček za obračanje mesa med pečenjem
- velika jušna žlica
- cedilo
- platnena kuhinjska brisača
Sestavine svinjska rebrca s krompirjem
Za 6 do 8 oseb:
- 2 kg svinjskih rebrc
- 3 kg krompirja
- 1 dl sončničnega olja
- 3 poravnane jušne žlice mlete rdeče paprike
- 80 g ocvirkov v svinjski masti
- sol in poper po okusu
- 4 dl mlačne vode
Priprava svinjskih rebrc s krompirjem
Najprej rebrca splaknemo pod tekočo vodo in pustimo, da voda odteče z njih. Nato jih denemo na desko za rezanje tako, da je koža obrnjena navzgor. S pomočjo ostrega noža kožo zarežemo na manjše kvadratke, velikosti približno 1,5 centimetra in globine okoli 1 centimetra. Sedaj vzamemo pekač in vanj lijemo 1 dl olja, ter po njem povaljamo meso z vseh strani.
Naoljeno meso sedaj po okusu posolimo in popopramo ter potrosimo s tremi žlicami mlete rdeče paprike. Nato meso ponovno povaljamo po pekaču tako, da se vse sestavine lepo združijo in enakomerno razdelijo po svinjini.
Vklopimo pečico in jo segrejemo na 160 °C (ventilacijska pečica).
Rebrca na pekaču obrnemo tako, da je zarezani del obrnjen navzgor. Na kožo po površini nanesemo ocvirke v svinjski masti in pekač položimo v segreto pečico.
Pečemo 25 do 30 minut.
Med tem časom olupimo in na štiri približno enake kose narežemo krompir, ki ga damo v posodo, ki smo jo napolnili s hladno vodo. Voda naj pokriva ves krompir. Tako pripravljen krompir pustimo v vodni kopeli, da počiva dokler meso ni pečeno.
Sedaj se ponovno vrnemo k pečenju mesa in po 30-tih minut, vzamemo svinjske rebrce iz pečice, ter jih s pomočjo vilice obrnemo tako, da bo zarezana koža sedaj na dnu pekača.
Vzamemo 1,5 dl vode in jo počasi, prelijemo po mesu.
Meso vrnemo nazaj v pečico, ter rebrca pečemo še nadaljnjih 25 do 30 minut. Nato ponovno vzamemo pekač z mesom iz pečice, in meso spet obrnemo (da bo zarezana koža ponovno na vrhu) ter meso še enkrat postopoma polijemo z 1,5 dl vode. Vrnemo v pečico za 30 minut. Po poteku tega časa, pečene svinjske rebrce vzamemo iz pečice, jih damo na servirni krožnik s pokrovom ter jih pustimo, da se počasi ohlajajo.
Sedaj krompir, ki smo ga že pripravili in se je ta čas namakal v vodi, dobro odcedimo in ga osušimo s pomočjo kuhinjske krpe in ga stresemo v pekač, v katerem smo pekli svinjska rebrca.
Krompirja ne solimo, saj je omaka, ki je ostala po pečenju v pekaču dovolj slana, zato krompir le premešamo in ga damo v pečico. Pečemo ga na enaki temperaturi, 160 °C (ventilacija), 25 minut. Po poteku tega časa krompir premešamo, ga polijemo z 1 dl vode ter pečemo še 20 minut in krompir bo pečen.
Med tem časom narežemo sočna svinjska rebrca, jih postavimo na servirni krožnik, jim dodamo še krompir, ki se je medtem spekel. S preostankom omake v pekaču lahko prelijemo rebrca in krompir ter postrežemo.
Pečena svinjska rebrca s krompirjem so pripravljena.
Dober tek.