Pečen krompir z rožmarinom
Hrustljavo zapečene polovičke mladega krompirja so priloga, ki se je ne bo branil prav nihče. Obogatene z rožmarinom so še slajše. Rožmarin, ne samo, da med peko oddaja čudovito aromo, ampak tudi prispeva toploto ter tako uravnoveša energijo sicer hladnega krompirjevega škroba.
Pečen krompir z rožmarinom – pripomočki:
- nož
- pekač
- pečica
- skleda
- jedilna žlica
Pečen krompir z rožmarinom – sestavine:
(za 2 osebi kot priloga)
- 600 g mladega krompirja
- vejica svežega rožmarina
- ščep soli
- 3 žlice rastlinskega olja
- ščep timijana za okras (po želji)
Pečen krompir z rožmarinom – priprava:
Mlad krompir temeljito operemo. Krompirja ne lupimo, ampak ga damo peči skupaj z olupkom, saj je le-ta še precej tanek in nežen in se bo fino hrustljavo zapekel. Izberemo drobnejši krompir čim bolj podobne velikosti. Krompir razpolovimo in damo v skledo. Posolimo ga s ščepcem soli in prelijemo z rastlinskim oljem. Premešamo z rokami, da se sol in olje enakomerno razporedita po krompirju.
Rožmarinove iglice potrgamo s stebla. Na vsako polovico krompirja položimo šopek iglic in …
… polovičke položimo na pekač s prerezano stranjo navzdol.
Krompir damo peči v predhodno ogreto pečico na 220 °C in ga pečemo 25-30 minut. Pečenega po želji posujemo s timijanom in takoj postrežemo.