Najboljši gratiniran krompir
Včasih preprosto ne vemo, kaj bi naredili za prilogo h glavni jedi. Gratiniran krompir, pripravljen po tem receptu, je vedno dobra izbira. Z njim ni veliko dela, hitro je pripravljen, okus je pa božanski!
Pripomočki za pripravo najboljšega gratiniranega krompirja:
- manjši pekač (približno 20 x 20 cm)
Sestavine za pripravo najboljšega gratiniranega krompirja:
Za 2 osebi:
- približno 400 g krompirja (najboljše je, če je mladi krompir)
- za preliv: jušna žlica kurkume, 2 jušni žlici olja po lastni izbiri, sol, poper, mleta sladka rdeča paprika
- 50 do 100 g pora
- 100 g ribanega sira
- 1 strok česna
- 100 ml smetane za kuhanje
Postope priprave najboljšega gratiniranega krompirja:
Krompir olupimo, narežemo na srednje velike kose in ga kuhamo v slani vodi približno 6 do 7 minut. Nato ga odcedimo in damo na pekač, obložen s papirjem za peko.
V posodici pripravimo preliv iz kurkume, soli, popra, mlete rdeče paprike in olja. Z njim prelijemo krompir.
Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Krompir pečemo 20 minut. Medtem na ponvi na žlici olja pražimo por in česen. Mešamo nekaj minut, nato vlijemo smetano za kuhanje.
Krompir po 20 minutah peke odstavimo.
Krompir prelijemo s smetano za kuhanje in porom ter česnom. Dobro premešamo.
Potresemo s sirom. Pečico prestavimo na žar oz. ventilacijo in pečemo na 220 stopinj Celzija približno 6 minut.
In naša božanska priloga je pripravljena.
Najboljši gratiniran krompir kar kliče po tem, da ga poskusimo. Pazite le, da ne bo prevroč. 🙂