Hrustljavo zapečen piščanec s krompirjem
Print Friendly, PDF & Email

Imate radi hrustljavo pečeno piščančje meso v kombinaciji s hrustljavo pečenim krompirjem? Če je odgovor pritrdilen, potem sledite temu receptu in naredite odlično kosilo za celo družino.

Pripomočki za pripravo piščanca s krompirjem:

  • električna pečica
  • pekač, po možnosti  glinen,velikosti 37x 37 cm (lahko pa uporabimo tudi navadnega)
  • vilica
  • žlica
  • kuhalnica
  • kuhinjski čopič
  • deska in nož za rezanje
  • cedilo ali večja posoda

Sestavine za pripravo piščanca s krompirjem

Za 5 oseb:

  • 1 srednje velik piščanec (približno 3 kg)
  • 2 kg krompirja (posamezni krompirji naj bodo večji)
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • 1 poravnana žlica vegete (lahko tudi domače suhe začimbne mešanice)
  • 1 žlica rdeče mlete paprike
  • 1,8 dl sončničnega olja

Priprava piščanca s krompirjem

V pekač nalijemo olje. Celega piščanca prerežemo na polovico po dolžini in vsako polovico posebej, povaljamo v olje, ki je že v pekaču (zaradi enakomernega pečenja, obvezno prerežite piščanca na polovico, prav tako odvečno količino olja lahko odstranite po pečenju,če boste uporabili manjšo količino olja kot je napisana, bo piščančje meso bolj suho in ne sočno).

Piščančje polovice sedaj posolimo, popopramo posujemo z vegeto (ali domačo začimbno mešanico) in rdečo papriko.

Z blazinicami prstov ali čopičem, sestavine namažemo po piščančjem mesu in ga denemo v pekač (lahko pa vse sestavine; olje, vegeto in rdečo papriko, tudi zmešate v posodici posebej in nato razmažete po piščančjem mesu).

Nato olupimo in operemo krompir. Narežemo ga na polovice.

Opomba avtorice
Če je možno uporabite večji krompir.V kolikor imate manjšim krompirjem ga ni potrebno rezati na polovico ampak ga samo olupite in zraven specite cel krompir
.

Narezan krompir damo v posodo ali cedilo, ga posolimo in potrosimo z 1 malo žličko vegete (lahko tudi domače suhe mešanice začimb), vse dobro premešamo.

 

Tako pripravljen krompir zložimo v pekač okoli piščančjih polovic, čim bolj enakomerno.

Pekač postavimo v segreto pečico na 170 °C (klasična pečica) in pečemo 40 minut.

Potem piščančje polovice obrnemo okoli, krompir pa premešamo s kuhalnico in pečemo še naslednjih 40 minut. Temperaturo in čas pečenja seveda lahko zmanjšate ali povečate, odvisno od velikosti sestavin in moči pečice v kateri pečete.

Po poteku tega časa pekač odstranimo iz pečice in pustimo, da se nekoliko ohladi. Piščančje polovice razrežemo na manjše kose in postrežemo.

Hrustljavi piščanec z krompirjem je pripravljen.

Dober tek.

Ocena:
Skupaj: 21 Povprečno: 4.6]

Dodaj odgovor