Preprosta mesna štruca
Vedno sem bila navdušena, ko sem za kosilo dobila mesno štruco, saj se mi je zdela kot iz pravljice. In to je bil razlog, da se sama nikoli nisem opogumila, da bi jo poskusila narediti. Ampak tudi ta dan je prišel, ko sem v roke vzela mleto meso in nastala je preprosta mesna štruca, ki ji sama pravim kar »mesna štruca za telebane«. In definitivno bo večkrat na jedilniku, sedaj ko sem ugotovila, da sploh ni tak bav bav »scoprati« nekaj tako okusnega.
Preprosta mesna štruca – pripomočki:
- vok ali večja posoda
- kuhalnica
- plastična posoda
- posoda za v pečico
- vilica
- oster nož
- deska za rezanje
Preprosta mesna štruca – sestavine
(za 2 osebi)
- 250g mletega mesa (sama sem uporabila puranje meso)
- 1 čebula in pol
- 5 strokov česna
- 2 srednja pora
- 4 listi ohrovta
- 3 vejice koriandra
- gobe (katerekoli imate pri roki)
- olivno olje
- jušna kocka ali jušna osnova
- peteršilj
- sol
- kurkuma, ingver, paprika, bazilika (neobvezno)
- 2 beljaka
Preprosta mesna štruca – priprava:
Prižgite pečico na 180°C (klasična pečica), da se predhodno segreje.
Na manjše kose narežite čebulo in sesekljajte česen. Popražite ju na olivnem olju.
Dodajte nasekljan ohrovt in por, da se vse skupaj malo pokuha.
Posolite in začinite (kurkuma, ingver, paprika, bazilika). Za dodaten okus lahko dolijete jušno osnovo ali dodate pol jušne kocke.
Jajca ločite na rumenjake in beljake, rumenjake porabite kako drugače, beljake pa z vilico premešajte in dodajte meso.
Mešanico pregnetite z rokami. Dodajte malo soli in na grobo nasekljan koriander.
Dodajte še zelenjavo in še enkrat premešajte (pazite, ker je zelenjava vroča).
Vse skupaj položite v posodo in postavite v pečico za 55 minut.
Medtem, ko se peče, narežite pol čebule in jo popecite na olju.
Narežite gobe na manjše kose in jih dodajte v ponev ter zalijte z jušno osnovo (lahko tudi jušna kocka ali nič) in posolite.
Potresite z nasekljanim peteršiljem.
Vzemite preprosto mesno štruco iz pečice ter prelijte z gobami.
Kar je meni najbolj pri srcu pri tem receptu je to, da se sestavine lahko poljubno spreminjajo, odvzemajo in dodajajo. Uporabite tisto, kar imate pri roki, poskusite naslednjič zamenjati zelenjavo ali izpustite gobe. Vedno nastane odlično kosilo ali večerja (z ogromno skledo solate). Če pa se želite še malo razvajati, pa kot prilogo lahko dodate krompirček. Jaz že vem, kaj bo danes na jedilniku.