Preprosta mesna štruca
Print Friendly, PDF & Email

Vedno sem bila navdušena, ko sem za kosilo dobila mesno štruco, saj se mi je zdela kot iz pravljice. In to je bil razlog, da se sama nikoli nisem opogumila, da bi jo poskusila narediti. Ampak tudi ta dan je prišel, ko sem v roke vzela mleto meso in nastala je preprosta mesna štruca, ki ji sama pravim kar »mesna štruca za telebane«. In definitivno bo večkrat na jedilniku, sedaj ko sem ugotovila, da sploh ni tak bav bav »scoprati« nekaj tako okusnega.

preprosta mesna struca_19

Preprosta mesna štruca – pripomočki:

  • vok ali večja posoda
  • kuhalnica
  • plastična posoda
  • posoda za v pečico
  • vilica
  • oster nož
  • deska za rezanje

Preprosta mesna štruca – sestavine

(za 2 osebi)

  • 250g mletega mesa (sama sem uporabila puranje meso)
  • 1 čebula in pol
  • 5 strokov česna
  • 2 srednja pora
  • 4 listi ohrovta
  • 3 vejice koriandra
  • gobe (katerekoli imate pri roki)
  • olivno olje
  • jušna kocka ali jušna osnova
  • peteršilj
  • sol
  • kurkuma, ingver, paprika, bazilika (neobvezno)
  • 2 beljaka

preprosta mesna struca_1

Preprosta mesna štruca – priprava:

Prižgite pečico na 180°C (klasična pečica), da se predhodno segreje.

Na manjše kose narežite čebulo in sesekljajte česen. Popražite ju na olivnem olju.

preprosta mesna struca_2

Dodajte nasekljan ohrovt in por, da se vse skupaj malo pokuha.

preprosta mesna struca_3

preprosta mesna struca_4

Posolite in začinite (kurkuma, ingver, paprika, bazilika). Za dodaten okus lahko dolijete jušno osnovo ali dodate pol jušne kocke.

preprosta mesna struca_5

V skledo ubijte 2 jajci in zavrzite rumenjake. Z vilico premešajte beljaka in v plastično posodo dodajte meso.

preprosta mesna struca_5

Mešanico pregnetite z rokami. Dodajte malo soli in na grobo nasekljan koriander.

preprosta mesna struca_7

Dodajte še zelenjavo in še enkrat premešajte (pazite, ker je zelenjava vroča).

preprosta mesna struca_10 preprosta mesna struca_9

Vse skupaj položite v posodo in postavite v pečico za 55 minut.

preprosta mesna struca_11

Medtem, ko se peče, narežite pol čebule in jo popecite na olju.

preprosta mesna struca_12

Narežite gobe na manjše kose in jih dodajte v ponev ter zalijte z jušno osnovo (lahko tudi jušna kocka ali nič) in posolite.

preprosta mesna struca_13

Potresite z nasekljanim peteršiljem.

preprosta mesna struca_14

Vzemite preprosto mesno štruco iz pečice ter prelijte z gobami.

preprosta mesna struca_15

preprosta mesna struca_18

preprosta mesna struca_17

Kar je meni najbolj pri srcu pri tem receptu je to, da se sestavine lahko poljubno spreminjajo, odvzemajo in dodajajo. Uporabite tisto, kar imate pri roki, poskusite naslednjič zamenjati zelenjavo ali izpustite gobe. Vedno nastane odlično kosilo ali večerja (z ogromno skledo solate). Če pa se želite še malo razvajati, pa kot prilogo lahko dodate krompirček. Jaz že vem, kaj bo danes na jedilniku.

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.4]

Nina Jesih

Sem umetnostna zgodovinarka ter kuratorka iz Ljubljane in zelo rada jem. Še posebej nezdravo hrano, zato jo poskušam usklajevati z zdravimi recepti in naravnimi rešitvami, s katerimi ohranjam fit telo in duha.

Dodaj odgovor