Svinjski zrezki v omaki z brusnicami
Pri nas doma je svinjina pogosto na jedilniku, zato jo skušam pripraviti vsakič drugače. Posebej dobra je v raznih omakah. Tokrat vam predstavljam recept za svinjske zrezke v omaki z brusnicami. Takšna omaka je pravo presenečenje, saj je rahlo sladka, zrezki pa so prijetno sočni in se kar topijo v ustih.
Svinjski zrezki v omaki z brusnicami – pripomočki:
- globok krožnik
- ponev s pokrovko
- kuhalnica
- žlica
- merilnik tekočin
Svinjski zrezki v omaki z brusnicami – sestavine:
(za 4 osebe)
- 4 svinjski zrezki
- ostra moka
- 2 žlici suhih brusnic
- 500 ml jušne osnove
- sol in poper
- timijan
- žlica svinjske masti ali druga maščoba
Svinjski zrezki v omaki z brusnicami- postopek:
Zrezke solimo in popramo. Povaljamo jih v moki in jih damo v ponev, kjer smo že segreli maščobo. Na hitro jih popečemo na vsaki strani. Tako popečene zrezke poberemo iz ponve.
Na maščobi, ki je ostala v ponvi, popražimo žlico moke. Lahko uporabimo tisto, ki nam je ostala prej, ko smo pomokali zrezke.
Dodamo še suhe brusnice in malo timijana. Mešamo s kuhalnico. Ko moka porjavi, zalijemo z jušno osnovo. Če je omaka pregosta, dodamo še malo jušne osnove ali vode. Zrezke položimo nazaj v omako in pokrijemo s pokrovko.
Jed še naprej kuhamo, da rahlo vre, vmes pa nekajkrat premešamo. Po približno 20 minutah so zrezki v omaki z brusnicami pripravljeni. Ponudimo s testeninami, svaljki ali drugo prilogo.
Naj vam teknejo!