Bučni njoki
Print Friendly, PDF & Email

Ob misli na njoke nas spomin popelje v kuhinje naših starih mam, ki so z mešanjem par osnovnih sestavin pripravile okusno in preprosto kosilo. Kadar temu lepemu spominu dodamo pridih jeseni, dobimo bučne njoke.

Bučni njoki

Pripomočki za pripravo bučnih njokov

  • lesena deska
  • lonec
  • pečica
  • vilica in žlica
  • stiskalec za krompir

Sestavine za bučne njoke:

(za 4 osebe)

  • Bučni njoki350 g buče
  • 350 g krompirja
  • 150 g moke
  • 20 g gustina
  • 1 jajce
  • ščepec muškatnega oreška
  • ščepec soli
  • poper po želji
  • smetana in sir po svojem okusu

Postopek za pripravo bučnih njokov:

Priprave bučnih njokov se lotim s pripravo osnovnih sestavin. V loncu s slano vodo kuhamo krompir 20 minut. Z vilico lahko preverimo stopnjo kuhanja, krompirji so pripravljeni, ko so mehki a se ne lomijo.

Bučni njoki

Bučo najprej očistimo semen, ki jih ne zavržemo ampak spremenimo v slastni bučni prigrizek. Ko je buča prazna, jo postavimo v predhodno ogreto pečico na 200⁰C in pečemo 15 minut. Pečeno sredico buče izdolbemo s pomočjo žlice, ogrodje pa shranimo za potem.

Bučni njoki

Na leseno desko presejemo moko in na sredi naredimo luknjo, vanjo stisnemo krompir. Dodamo muškatni orešček, soli in poper.

Bučni njoki

Tudi bučo stisnemo na krompirje in vse malo premešamo.

Bučni njoki

Jajce malo po-žvrkljamo. Ponovno naredimo luknjo v zmes in vanjo damo jajce.

Bučni njoki

Z vilico primešamo jajce testu in ga čim hitreje zgnetemo. Dobljenemu testu presejemo še gustin.

Bučni njoki

Bučni njoki

Nato oblikujemo testo v kroglo in ga pustimo počivati na sobni temperaturi za 10 minut, pokritega s krpo.

Bučni njoki

Po preteku 10 minut vzamemo testo in se na pomokani podlagi lotimo izdelave njokov. In kosa testa naredimo kačo in jo zrežemo na manjše koščke, velike 1,5-2 cm. Postopek ponovimo dokler nam ne zmanjka testa.

Bučni njoki

Njoke sproti postavljamo na pomokano krpo, kjer bodo počakali na kuho in kosilo.

Bučni njoki

Na ogenj postavimo lonec z vodo, ko zavre posolimo in damo noter njoke. Priporočljivo je, da jih ne vse na enkrat notri vržemo ampak, da jih kuhamo po porcijah.

Bučni njoki

Med tem lahko pripravimo omako tako, da na zmernem ognju v ponvi segrejemo malo smetane in v njej stopimo sir po našem okusu, po želji lahko tudi začinite.

Bučni njoki

Ko priplavajo njoki na površje, so kuhani. Takrat jih poberemo in položimo v ponev, da se dobro premešajo s sirovo omako. Vse skupaj preložimo v bučo in postrežemo.

Bučni njoki

Bučni njoki

Nasveti
Bučne njoke lahko tudi zamrznemo, to naredimo tako, da jih najprej postavimo v hladilnih, da se strdijo, potrebovali bodo vsaj 1 uro. Nato jih lahko postavite v vrečke po porcijah in zamrznete.

Bučni njoki

Pojemo jih še tople, dober tek!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor