Bučni njoki
Ob misli na njoke nas spomin popelje v kuhinje naših starih mam, ki so z mešanjem par osnovnih sestavin pripravile okusno in preprosto kosilo. Kadar temu lepemu spominu dodamo pridih jeseni, dobimo bučne njoke.
Pripomočki za pripravo bučnih njokov
- lesena deska
- lonec
- pečica
- vilica in žlica
- stiskalec za krompir
Sestavine za bučne njoke:
(za 4 osebe)
- 350 g buče
- 350 g krompirja
- 150 g moke
- 20 g gustina
- 1 jajce
- ščepec muškatnega oreška
- ščepec soli
- poper po želji
- smetana in sir po svojem okusu
Postopek za pripravo bučnih njokov:
Priprave bučnih njokov se lotim s pripravo osnovnih sestavin. V loncu s slano vodo kuhamo krompir 20 minut. Z vilico lahko preverimo stopnjo kuhanja, krompirji so pripravljeni, ko so mehki a se ne lomijo.
Bučo najprej očistimo semen, ki jih ne zavržemo ampak spremenimo v slastni bučni prigrizek. Ko je buča prazna, jo postavimo v predhodno ogreto pečico na 200⁰C in pečemo 15 minut. Pečeno sredico buče izdolbemo s pomočjo žlice, ogrodje pa shranimo za potem.
Na leseno desko presejemo moko in na sredi naredimo luknjo, vanjo stisnemo krompir. Dodamo muškatni orešček, soli in poper.
Tudi bučo stisnemo na krompirje in vse malo premešamo.
Jajce malo po-žvrkljamo. Ponovno naredimo luknjo v zmes in vanjo damo jajce.
Z vilico primešamo jajce testu in ga čim hitreje zgnetemo. Dobljenemu testu presejemo še gustin.
Nato oblikujemo testo v kroglo in ga pustimo počivati na sobni temperaturi za 10 minut, pokritega s krpo.
Po preteku 10 minut vzamemo testo in se na pomokani podlagi lotimo izdelave njokov. In kosa testa naredimo kačo in jo zrežemo na manjše koščke, velike 1,5-2 cm. Postopek ponovimo dokler nam ne zmanjka testa.
Njoke sproti postavljamo na pomokano krpo, kjer bodo počakali na kuho in kosilo.
Na ogenj postavimo lonec z vodo, ko zavre posolimo in damo noter njoke. Priporočljivo je, da jih ne vse na enkrat notri vržemo ampak, da jih kuhamo po porcijah.
Med tem lahko pripravimo omako tako, da na zmernem ognju v ponvi segrejemo malo smetane in v njej stopimo sir po našem okusu, po želji lahko tudi začinite.
Ko priplavajo njoki na površje, so kuhani. Takrat jih poberemo in položimo v ponev, da se dobro premešajo s sirovo omako. Vse skupaj preložimo v bučo in postrežemo.
Pojemo jih še tople, dober tek!