Enostavne in super okusne kakijeve tortice
Sezona kakijev … to pri meni pomeni ogroooomne količine zrelih kakijev naenkrat. In ko sem naredila že vse, jih posušila, zmrznila, skuhala marmelado, … sem zjutraj spet opazila kar nekaj zelo zrelih kakijev. Kaj narediti? Napovedali so se obiski (“Pridemo čez 3 ure.”) in me rešili razmišljanja. Tako so v slabi uri nastale enostavne in super okusne kakijeve tortice. Požele so pohvale in izginile še preden sem uspela povedati kaj je pravzaprav na krožnikih. Poskusite, mogoče bodo navdušile tudi vas.
Kakijeve tortice – potrebščine:
- sklede za mešanje
- nekaj skodelic
- kuhinjska metlica
- ročni mikser
- velik plitek pekač
- peki papir
- jedilna žlica
- kuhinnjska tehtnica
- palični mešalnik
- cedilo
- kuhinjska krpa
- 8 kvadratastih modelčkov za tortice velikosti 7,5 x 7,5 cm
- 8 pravokotnikov acetatne folije (ali folije za grafoskope) velikosti 32 x 7 cm
Kakijeve tortice – sestavine:
Za 8 tortic velikosti 7,5 x 7,5 cm potrebujemo:
Za biskvit potrebujemo:
- 4 jajca
- 120 g sladkorja
- 30 g vanilijevega sladkorja
- 100 g moke
- 50 g mletih orehov
- 1/2 pecilnega praška
- ščep soli
- 2 jušni žlici grškega jogurta
Za kremo potrebujemo:
- 600 g kakijevega pireja
- 500 g puste gladke skute
- 50 g vanilijevega sladkorja
- 6 listov želatine
- 30 ml ruma
Za preliv potrebujemo:
- približno 200 g kakijevega pireja
Za vlaženje testa potrebujemo:
- 2 dl mleka
- 1 dl ruma
Za okras potrebujemo:
- 8 posušenih kakijevih rezin
- malo mletih orehov
Kakijeve tortice – priprava:
Najprej pripravimo kakijev pire. To storimo tako, da zelo zrele kakije olupimo, odstranimo koščice (če jih imajo) in jih s paličnim mešalnikom piriramo. Pireju dodamo žlico limoninega soka, da ohrani lepo oranžno barvo. Pire pretlačimo skozi srednje gosto cedilo, da dobimo gladek pire, ki ga shranimo v hladilniku.
Pečico segrejemo na 180 °C. Pekač obložimo s peki papirjem.
Za biskvit najprej ločimo beljake in rumenjake. Beljake s polovico sladkorja stepemo v trd sneg. Rumenjake solimo in pričnemo stepati.
Med neprestanim stepanjem dodamo preostali sladkor in vanilijev sladkor. Ko dobimo gladko in rahlo zmes dodamo jogurt, na hitro premešamo in počasi dodajamo moko pomešano z orehi in pecilnim praškom. Neprestano miksamo, da dobimo rahlo in gladko zmes, nato s kuhinjsko metlico nežno primešamo sneg.
Mešamo tako, da ostane testo zračno in rahlo.
Testo namažemo na peki papir, s katerim smo obložili pekač. Testo poravnamo in damo v pečico. Pečemo ga 15 – 20 min, oziroma dokler rahlo porjavi in je na otip čvrsto.
Pečen biskvit vzamemo iz pečice in ga iz pekača položimo na rahlo pomokano kuhinjsko krpo. Peki papir previdno odstranimo. Biskvit ohladimo in razrežemo na kvadrate velikosti 7,5 x 7,5 cm.
Medtem pripravimo kremo. Najprej namočimo želatino v mrzli vodi. Skuto damo v skledo in jo skupaj z vanilijevim sladkorjem stepamo, da dobimo gladko maso, ki ji nato dodamo kakijev pire. Maso dobro premešamo, da je gladka. Namočeno želatino raztopimo v rumu, ki smo ga zavreli. Želatino nato primešamo kremi. Neprestano miksamo, da se želatina enakomerno razporedi.
Nato pripravimo modelčke: modelčke obložimo s pravokotniki acetatne folije. Na dno položimo košček biskvita in ga navlažimo z mešanico mleka in ruma.
Biskvit rahlo pritisnemo z žlico, nanj pa naložimo kremo. Naložimo je toliko, da bo segala približno 2 mm pod robom modelčka.
Tortice kakšno uro hladimo v hladilniku, da se krema strdi. Tik preden jih nameravamo postreči na vrh naložimo kakijev pire ( približno 2 jedilni žlici) in okrasimo z rezino posušenega kakija in potresemo z malo mletih orehov. Nato odstranimo modelček in acetatno folijo ter postrežemo. Ker v pire nismo dodali nobenega gostila, se bo prelil preko roba tortice.
Dober tek!