Ameriški krofi
Ameriški krofi, niso zelo drugačni od naših, le da nimajo vedno polnila in imajo luknjico na sredini. 🙂 Obliti s čokolado ali sladkorno glazuro, so prava poslastica. 🙂
Ameriški krofi – pripomočki:
- skleda
- kuhinjska tehtnica
- kuhalnica
- merica za tekočine
- manjša skledica odporna na vročino
- kozarec, z robom premera cca. 7 cm
- kozarček za žgane pijače, z robom premera cca. 3-4 cm
- valjar
- prosojna folija
- ponev ali kozica za cvrtje
- krožnik za odlaganje krofov
- kuhinjske brisačke
- vilica
- mikrovalovna pačica
Ameriški krofi – sestavine:
Testo:
- pol kocke svežega kvasa (20 g)
- žlička sladkorja za vzhajanje kvasa
- 300 ml mleka
- 600-650 g moke
- vanilin sladkor
- 4 rumenjaki
- 30 g sladkorja
- ščepec soli
- 200 g bele čokolade
- 100 g mlečne čokolade
- olje za cvrtje cca. 400 ml
- moka za valjanje
Ameriški krofi – postopek:
V skledo nadrobimo svež kvas, ki mu dodamo žličko sladkorja in pol dl mleka. Premešamo z žlico in pustimo 15 minut, da kvas vzhaja.
Ko je kvas vzhajal, mu dodamo rumenjake, 200 g moke, sladkor, vanilin sladkor in vse skupaj zmešamo s kuhalnico.
Nato dodamo še ostalo mleko, ščepec soli in moko, ki jo dodajamo počasi, ter sproti gnetemo in nato vse skupaj zgnetemo v gladko testo.
Skledo pokrijemo s prosojno folijo in testo pustimo vzhajati 45 minut, na sobni temperaturi.
Ko je testo vzhajalo in precej pridobilo na volumnu, ga denemo na pomokano površino. Zvaljamo ga na 1 cm debeline.
Vzamemo kozarca in iz testa režemo kroge, najprej vse večje, ki jim nato v sredini z manjšim kozarčkom izrežemo luknje.
Izrezane krofe pustimo, na pomokani površini, počivati še 20 minut, da spet nekoliko vzhajajo. Z ostalim testom, postopek ponovimo, torej iz testa oblikujemo kepo, pustimo jo, da nekoliko vzhaja, jo razvaljamo in režemo krofe. Po 20-ih minutah, na štedilnik pristavimo ponev ali kozico v kateri bomo cvrli. Vanjo zlijemo olje in počakamo, da se segreje.
Krofe pečemo tako, da jih v vroče olje polagamo navzdol, s tisto stranjo, ki je bila pri vzhajanju obrnjena navzgor.
Cvremo jih na vsaki strani eno do dve minuti. Ne cvremo v prevročem olju, ker bodo tako prehitro postali rjavi. Obračamo jih z vilico, ker je tako najlažje.
V skledico nadrobimo čokolado in jo v mikrovalovni pečici pogrevamo, po 10 sekund na enkrat.
Po vsakih 10-ih sekundah, jo premešamo z žličko. Pogrevamo jo toliko časa, da postane tekoča.
Krofe pomakamo v čokolado z ene strani in jih odlagamo na krožnik.
Lahko jih pomakamo v več vrst čokolad, ali pa jih potem samo prebrizgamo z drugo vrsto čokolade. Po želji jih lahko potresete z različnimi mrvicami.
Nom nom in dober tek! 😉
-Balubah