Okusna piščančja rižota s curryjem
Včasih je bila rižota zame povsem preprosta jed, ki sem jo naredila na hitro in ni bila nič posebnega. Enkrat pa sem si vzela čas in se pri pripravi malo bolj potrudila. Od takrat jo vedno delam samo še na ta način, saj je zares okusna, ima bogat in poln okus ter je zelo aromatična.
Pripomočki za pripravo piščančje rižote:
- ponev
- štedilnik
- kuhalnica
- kuhinjska deska
- kuhinjski nož
- skodelica
- ribež
Sestavine za piščančjo rižoto:
Za 4 osebe:
- 300 do 400 g piščančjih ali puranjih prsi
- 2 skodelici oz. po občutku dobro pest riža za pripravo rižote
- rezina zelene paprike
- manjši korenček
- 1 strok česna
- srednje velika čebula
- približno liter vroče vode ali jušne osnove
- 50 g graha
- žlička soli
- ščepec popra
- žlička zelenjavne mešanice
- žlička mlete sladke paprike
- pol žličke curryja
- žlička paradižnikovega koncentrata
- ščepec timijana in bazilike
- 50 g masla
- nekaj žlic oljčnega olja
- malo parmezana
- ščepec čilija
Piščančja rižota s curryjem – postopek priprave:
V ponvi segrejemo oljčno olje in dušimo nasekljano čebulo. Nato dodamo kocke piščanca ali purana.
Premešamo in pustimo nekaj minut na ognju.
Nato dodamo na kocke narezano papriko in korenje, sesekljan česen in paradižnikov koncentrat ter vse dobro premešamo.
Zalijemo z nekaj decilitri vroče vode ali jušne osnove. Dodamo še riž. Zelo pomembno je sproti dodajati zadostno količino vode in ne naenkrat zaliti z 0,5 litra vode. V tem je ključ dobre rižote.
Ko tekočina izhlapi, dodamo grah in še malo vroče vode ali jušne osnove. Vmes posolimo, popopramo, dodamo čili, timijan, zelenjavno mešanico, curry in origano ter premešamo.
Kuhamo toliko časa, dokler se riž ne skuha. Čeprav piše na škatli 10 do 20 minut, je včasih bolje kuhati pol ure. Prej seveda poskusimo z žlico, ali je riž res kuhan. Tik pred koncem dodamo še maslo in premešamo.
Ko se maslo raztopi, jed umaknemo z ognja. Piščančja rižota je pripravljena in lahko jo postrežemo. Na koncu naribamo še parmezan, ki da jedi piko na i. Dober tek!