Okusna piščančja rižota s curryjem
Print Friendly, PDF & Email

Včasih je bila rižota zame povsem preprosta jed, ki sem jo naredila na hitro in ni bila nič posebnega. Enkrat pa sem si vzela čas in se pri pripravi malo bolj potrudila. Od takrat jo vedno delam samo še na ta način, saj je zares okusna, ima bogat in poln okus ter je zelo aromatična.

Okusna piscancja rizota s curryjem

Pripomočki za pripravo piščančje rižote:

  • ponev
  • štedilnik
  • kuhalnica
  • kuhinjska deska
  • kuhinjski nož
  • skodelica
  • ribež

Sestavine za piščančjo rižoto:

Za 4 osebe:

  • 300 do 400 g piščančjih ali puranjih prsi
  • 2 skodelici oz. po občutku dobro pest riža za pripravo rižote
  • rezina zelene paprike
  • manjši korenček
  • 1 strok česna
  • srednje velika čebula
  • približno liter vroče vode ali jušne osnove
  • 50 g graha
  • žlička soli
  • ščepec popra
  • žlička zelenjavne mešanice
  • žlička mlete sladke paprike
  • pol žličke curryja
  • žlička paradižnikovega koncentrata
  • ščepec timijana in bazilike
  • 50 g masla
  • nekaj žlic oljčnega olja
  • malo parmezana
  • ščepec čilija

Piščančja rižota s curryjem – postopek priprave:

V ponvi segrejemo oljčno olje in dušimo nasekljano čebulo. Nato dodamo kocke piščanca ali purana.

Okusna piscancja rizota s curryjem

Premešamo in pustimo nekaj minut na ognju.

Okusna piscancja rizota s curryjemNato dodamo na kocke narezano papriko in korenje, sesekljan česen in paradižnikov koncentrat ter vse dobro premešamo.

Okusna piscancja rizota s curryjem

Zalijemo z nekaj decilitri vroče vode ali jušne osnove. Dodamo še riž. Zelo pomembno je sproti dodajati zadostno količino vode in ne naenkrat zaliti z 0,5 litra vode. V tem je ključ dobre rižote.

Okusna piscancja rizota s curryjem

Ko tekočina izhlapi, dodamo grah in še malo vroče vode ali jušne osnove. Vmes posolimo, popopramo, dodamo čili, timijan, zelenjavno mešanico, curry in origano ter premešamo.

Okusna piscancja rizota s curryjem

Kuhamo toliko časa, dokler se riž ne skuha. Čeprav piše na škatli 10 do 20 minut, je včasih bolje kuhati pol ure. Prej seveda poskusimo z žlico, ali je riž res kuhan. Tik pred koncem dodamo še maslo in premešamo.

Okusna piscancja rizota s curryjem

Ko se maslo raztopi, jed umaknemo z ognja. Piščančja rižota je pripravljena in lahko jo postrežemo. Na koncu naribamo še parmezan, ki da jedi piko na i. Dober tek!

Okusna piscancja rizota s curryjem

Ocena:
Skupaj: 15 Povprečno: 4.2]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor