Breskvice
Slastne, lepe in res najbolj okusne so le ene, sladke breskvice! Res je, da vzamejo veliko časa in potrpljenja pri izdelavi, a vendar, ko so enkrat narejene, je poplačan ves trud! 😀
Breskvice – pripomočki:
- kuhinjska pečica
- velik pekač 2x
- skleda 2x
- manjša skleda 2x
- kuhalnica
- kuhinjska tehtnica
- merica za tekočine
- papir za peko
- žlička
- nož s konico
- kuhinjske brisačke
- ravnilo
- gumijaste rokavice za enkratno uporabo
Breskvice – sestavine:
Testo:
- 1 kg gladke moke
- 2 jajci
- 2 pecilna praška
- 1,5 dl olja
- 2,5 dl mleka
- 400 g sladkorja
- sok pol limone
- moka za valjanje in izdelovanje polovičk
Nadev:
- ostanki izdobljenih breskvic
- 100 g mletih orehov
- 100 g sladkega kakava (nesquick … )
- sladkor po okusu
- 1,5 dl ruma
- 2-3 dl mleka
Posip:
- 2-3 dl belega vina
- žlička sladkorja (v vino)
- cca. 200 g sladkorja
- rdeča barva za živila
Breskvice – postopek:
V večji skledi, najprej zmešamo moko s pecilnim praškom. Nato dodamo še vse ostale sestavine in zamesimo v gladko testo.
Na pomokani površini, testo zvaljamo v cca. 3×3 cm debelo “klobaso”.
Klobaso režemo na cca. 1 cm široke kose, da bodo naše breskvice približno enakih velikosti. Lahko delamo manjše ali večje, po želji. Pomagamo si z ravnilom.
Nato iz vsakega kosa posebej, oblikujemo polovičke, oz. polkrožne piškotke. Polovičke naj ne bodo višje od 1 cm in naj bodo pomokane po vrhu.
Polagamo jih na papir za peko, ki smo ga položili v pekač.
V ogreti pečici, jih pečemo okoli 17 minut, pri 160°C, odvisno koliko velike boste delali. Če bodo vaše polovičke manjše, potem jih pečite kakšno minuto manj. Če bodo večje, pa kakšno minuto več. Do zlato-rjave barve. Na dveh pekačih, jih pečemo izmenično, da med tem, ko se en pekač polovičk peče, oblikujemo že drug pekač polovičk.
Polovičke z nožem izdolbemo, dokler so še malo tople, ker se drugače rade lomijo. Sredico izdolbemo, kar se le da previdno.
Polovičke dolbemo po želji, če imate radi, da so v notranjosti bolj polne nadeva, izdolbite več, do cca. 3/4. Če pa marate, da imajo manj nadeva, izdolbite nekje do polovice.
Ostanke od izdolbljenih polovičk, dajemo v skledo, ker jih bomo potrebovali za nadev.
Ko smo spekli in izdolbli vse polovičke, pripravimo nadev. Ostanke v skledi, razdrobimo med prsti v manjše drobtine, čezenj dodamo kakav, sladkor in orehe, vse skupaj prelijemo z rumom in mlekom, ter dobro zmešamo s kuhalnico, ali kar z rokami. Poskusimo, če je dovolj sladko, po potrebi dodamo sladkor. Nadev ne sme biti trd kot testo, ampak mora biti mazljiv, torej precej lepljiv, po potrebi dodamo mleko.
Izdolbenim polovičkam najdemo svoj par, tako da skupaj zlagamo tiste polovičke, ki skupaj najbolj pašejo po obliki in velikosti.
V vsako polovičko, z žličko napolnimo nadev, tako da gre malenkost čez rob, ter jih lepimo skupaj.
Ko smo napolnili in zlepili skupaj vse polovičke, je čas še za zadnji korak. V manjši skledi zmešamo vino, sladkor in barvo za živila, ter dobro premešamo, da se vsa barva in sladkor raztopi. Z barvo ne pretiravamo. Barve za živila so različne, tako da, boste morali sami presoditi, koliko je vaša barva močna.
V drugo skledo damo sladkor. Vsako posebej, na hitro pomočimo v obarvano vino, in jih odlagamo na papirnate brisačke, da se vino nekoliko odteče. Priporočam vam, da si nadenete rokavice, ker bodo drugače vaši prsti, rdeči še veliko časa. 😛
Tako pomakamo po 4 breskvice naenkrat, ker se v tem času, vino ravno prav odteče.
Nato jih položimo v skledo s sladkorjem, ter jih obračamo toliko časa, dokler se sladkor nanje ne prime z vseh strani.
Odlagamo jih nazaj na kuhinjske brisačke. Breskvice naj počivajo čez noč, tako se bo biskvitni del lepo prepojil, zunanja plast sladkorja pa se bo strdila v lepo skorjico.
Nom nom in dober tek! 😉
-Balubah