Božanska paradižnikova juha
Print Friendly, PDF & Email

Paradižnikova juha je odlična v vseh letnih časih, še zlasti v poletnih dneh, ko se izogibamo ogrevanju prostora, vseeno pa želimo pojesti nekaj okusnega in zdravega. Z njo ne morete zgrešiti niti pri otrocih, saj jo navadno vsi obožujejo, niti pri nenapovedanih obiskih, kajti paradižnikova juha je pripravljena v manj kot 30 minutah. Poskusite, ne bo vam žal!

Kaj potrebujemo za paradižnikovo juho?

  • palični mešalnik (lahko tudi sekljalnik ali “blender”)

Sestavine za paradižnikovo juho:

  • 2 manjši čebuli
  • 2 paradižnika
  • žlico (najbolje olivnega) olja
  • 200 ml paradižnikove mezge
  • 100 ml vode
  • 1 kavno žličko mediteranske ali himalajske soli
  • ščepec črnega mletega popra
  • pol kavne žličke Vegeta natur
  • nekaj vejic sveže bazilike in peteršilja

bozanska paradiznikova juha

Postopek

V kozici zavremo toliko vode, da bomo lahko z njo prekrili sveža paradižnika. Ko voda zavre, z njo prelijemo paradižnika. To storimo zato, ker na ta način paradižniki omehčajo in jih lahko enostavno olupimo.

bozanska paradiznikova juha

Ko smo paradižnika olupili, ju sesekljamo. Enako storimo s čebulama. Nato damo v kozico malo olja, ga segrejemo in dodamo nasekljano čebulo. Pustimo, da porumeni in ji dodamo še nasekljana paradižnika.

bozanska paradiznikova juha

Premešamo in oboje pretlačimo s paličnim mešalnikom v gladko zmes, ki jo nato vrnemo nazaj na ogenj.

Vanjo dodamo paradižnikovo mezgo, vodo, sol in poper ter vegeto. Premešamo in pustimo na rahlem ognju 10 minut. Na koncu dodamo nasekljano baziliko in peteršilj ter premešamo. Postrežemo in okrasimo z lističi bazilike.

Paradižnikova juha se ne kuha dlje kot 10 do 15 minut, saj z daljšim kuhanjem po nepotrebnem uničujemo vitamine. Namesto Vegete natur lahko uporabite tudi navadno Vegeto ali še bolje domačo zelenjavno kocko. Uporabite lahko tudi posušena zelišča, če nimate svežih, toda sveža dajejo jedi posebno aromo. Dobra paradižnikova juha mora obvezno vsebovati baziliko, saj sta paradižnik in bazilika najboljša prijatelja tako v vrtu kot na krožniku.

Ocena:
Skupaj: 22 Povprečno: 3.8]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor