Breskvice
Print Friendly, PDF & Email

Slastne, lepe in res najbolj okusne so le ene, sladke breskvice! Res je, da vzamejo veliko časa in potrpljenja pri izdelavi, a vendar, ko so enkrat narejene, je poplačan ves trud! 😀

breskvice-21

Breskvice – pripomočki:

  • kuhinjska pečica
  • velik pekač 2x
  • skleda 2x
  • manjša skleda 2x
  • kuhalnica
  • kuhinjska tehtnica
  • merica za tekočine
  • papir za peko
  • žlička
  • nož s konico
  • kuhinjske brisačke
  • ravnilo
  • gumijaste rokavice za enkratno uporabo

Breskvice – sestavine:

Testo:

  • 1 kg gladke moke
  • 2 jajci
  • 2 pecilna praška
  • 1,5 dl olja
  • 2,5 dl mleka
  • 400 g sladkorja
  • sok pol limone
  • moka za valjanje in izdelovanje polovičk

Nadev:

  • ostanki izdobljenih breskvic
  • 100 g mletih orehov
  • 100 g sladkega kakava (nesquick … )
  • sladkor po okusu
  • 1,5 dl ruma
  • 2-3 dl mleka

Posip:

  • 2-3 dl belega vina
  • žlička sladkorja (v vino)
  • cca. 200 g sladkorja
  • rdeča barva za živila

Breskvice – postopek:

V večji skledi, najprej zmešamo moko s pecilnim praškom. Nato dodamo še vse ostale sestavine in zamesimo v gladko testo.

breskvice

breskvice-1

Na pomokani površini, testo zvaljamo v cca. 3×3 cm debelo “klobaso”.

breskvice-2

Klobaso režemo na cca. 1 cm široke kose, da bodo naše breskvice približno enakih velikosti. Lahko delamo manjše ali večje, po želji. Pomagamo si z ravnilom.

breskvice-3

Nato iz vsakega kosa posebej, oblikujemo polovičke, oz. polkrožne piškotke. Polovičke naj ne bodo višje od 1 cm in naj bodo pomokane po vrhu.

breskvice-4

Polagamo jih na papir za peko, ki smo ga položili v pekač.

breskvice-5

V ogreti pečici, jih pečemo okoli 17 minut, pri 160°C, odvisno koliko velike boste delali. Če bodo vaše polovičke manjše, potem jih pečite kakšno minuto manj. Če bodo večje, pa kakšno minuto več. Do zlato-rjave barve. Na dveh pekačih, jih pečemo izmenično, da med tem, ko se en pekač polovičk peče, oblikujemo že drug pekač polovičk.

breskvice-6

Polovičke z nožem izdolbemo, dokler so še malo tople, ker se drugače rade lomijo. Sredico izdolbemo, kar se le da previdno.

breskvice-8

Polovičke dolbemo po želji, če imate radi, da so v notranjosti bolj polne nadeva, izdolbite več, do cca. 3/4. Če pa marate, da imajo manj nadeva, izdolbite nekje do polovice.

breskvice-7

Ostanke od izdolbljenih polovičk, dajemo v skledo, ker jih bomo potrebovali za nadev.

breskvice-9

Ko smo spekli in izdolbli vse polovičke, pripravimo nadev. Ostanke v skledi, razdrobimo med prsti v manjše drobtine, čezenj dodamo kakav, sladkor in orehe, vse skupaj prelijemo z rumom in mlekom, ter dobro zmešamo s kuhalnico, ali kar z rokami. Poskusimo, če je dovolj sladko, po potrebi dodamo sladkor. Nadev ne sme biti trd kot testo, ampak mora biti mazljiv, torej precej lepljiv, po potrebi dodamo mleko.

breskvice-10

breskvice-11

Izdolbenim polovičkam najdemo svoj par, tako da skupaj zlagamo tiste polovičke, ki skupaj najbolj pašejo po obliki in velikosti.

breskvice-13
Polovičke zlagamo skupaj eno na drugo, da se nam ne pomešajo.

V vsako polovičko, z žličko napolnimo nadev, tako da gre malenkost čez rob, ter jih lepimo skupaj.

breskvice-14

breskvice-15
Z nadevom skupaj zlepimo polovičke, malenkost jih stisnemo skupaj. Ostanek nadeva lahko pustimo, ali pa ga obrišemo s prstom.

Ko smo napolnili in zlepili skupaj vse polovičke, je čas še za zadnji korak. V manjši skledi zmešamo vino, sladkor in barvo za živila, ter dobro premešamo, da se vsa barva in sladkor raztopi. Z barvo ne pretiravamo. Barve za živila so različne, tako da, boste morali sami presoditi, koliko je vaša barva močna.

breskvice-16

V drugo skledo damo sladkor. Vsako posebej, na hitro pomočimo v obarvano vino, in jih odlagamo na papirnate brisačke, da se vino nekoliko odteče. Priporočam vam, da si nadenete rokavice, ker bodo drugače vaši prsti, rdeči še veliko časa. 😛

breskvice-19

Tako pomakamo po 4 breskvice naenkrat, ker se v tem času, vino ravno prav odteče.

breskvice-17

Nato jih položimo v skledo s sladkorjem, ter jih obračamo toliko časa, dokler se sladkor nanje ne prime z vseh strani.

breskvice-18

Odlagamo jih nazaj na kuhinjske brisačke. Breskvice naj počivajo čez noč, tako se bo biskvitni del lepo prepojil, zunanja plast sladkorja pa se bo strdila v lepo skorjico.

breskvice-20
Iz te mase, boste dobili okoli 40 srednje velikih breskvic.

 

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 13 Povprečno: 4.5]

Dodaj odgovor