Klasični čokoladni mafini
Print Friendly, PDF & Email

Klasični čokoladni mafini so kulinarični “evergreeni”, ki vedno in povsod pašejo in se jim vedno znova težko upremo. So majhni vabljivi kolački, iz katerih vabijo koščki čokolade, da zagrizemo vanje in se posladkamo.

Klasični čokoladni mafini – pripomočki:

  • večja posoda
  • električni mešalnik
  • tehtnica
  • 1 dl kozarec
  • papirčki za mafine
  • pekač za mafine

Klasični čokoladni mafini – sestavine:

Sestavine so za 12 mafinov.

  • 1 veliko jajce (ali 2 manjši)
  • 100 g kristalnega sladkorja
  • 1 vanilin sladkor
  • 1 dl olja
  • 1 jogurtov lonček kisle smetane (del lahko nadomestimo z mlekom)
  • 240 g gladke bele moke
  • 1 čajna žlička sode bikarbone (ali pecilni prašek)
  • 120 g čokolade za kuhanje (lahko malo več)

Klasični čokoladni mafini – postopek:

Čokolado narežemo na koščke. Velikost koščkov prilagodimo okusu – lahko namerno naredimo nekaj večjih koščkov čokolade, če imamo radi, da ob ugrizu v mafin “najdemo” zares čokoladno presenečenje.

V posodo ubijemo 1 jajce, dodamo 100 g kristalnega sladkorja, 1 vanilin sladkor in mešamo z električnim mešalnikom na maksimalni hitrosti. Ko masa lepo naraste, dodamo 1 dl olja in premešamo.

Dodamo 1 jogurtov lonček kisle smetane ter 240 g gladke bele moke, kateri smo primešali čajno žličko sode bikarbone. Sedaj mešamo na srednji hitrosti le tako dolgo, da so sestavine dobro premešane.

Na koncu dodamo še 120 g na koščke narezano čokolado za kuhanje. Če spadamo med čokoholike pa lahko tudi malo več. Z žlico premešamo, da se čokoladni koščki razporedijo po celotni masi.

V pekač za mafine zložimo papirčke za mafine. Uporabimo pa lahko tudi silikonske modelčke za mafine.

Modelčke napolnimo približno za 2/3 oz. ne čisto do vrha, saj bodo med peko lepo narasli.

Pečemo jih približno 25 minut na 180° C v predhodno ogreti pečici.

Ko so klasični čokoladni mafini pečeni, jih zložimo na krožnik. Počakajmo, da se mafini vsaj malo ohladijo, preden planemo po njih. Koščki čokolade so namreč precej vroči in bi se lahko opekli.

Prijetno sladkanje!

Po podobnem postopku lahko pripravimo tudi slane – pizza maffine, kjer koščke čokolade zamenjamo s koščki sira in salame, namesto sladkorja, pa dodamo malce soli ter origano.

Ocena:
Skupaj: 16 Povprečno: 4.1]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor