Kunčja jetrca in puranje prsi na širokih rezancih
Print Friendly, PDF & Email

Rekli boste, da kunčja jetrca in puranje prsi na širokih rezancih niso nič posebnega. Sestavine s tako različnimi okusi vas lahko presenetijo kot izredno sočna in prehransko bogata jed v kateri boste uživali ob vsakem grižljaju posebej.

Kunčja jetrca in puranje prsi na širokih rezancih – pripomočki:

  • nož
  • deska
  • posoda za kuhanje testenin
  • ponev ali vok za pripravo omake
  • pripomoček za pripravo pire krompirja
  • pripomoček za mešanje

Kunčja jetrca in puranje prsi na širokih rezancih – sestavine:

  • 100 do 150 g bele čebule
  • vejica svežega ali posušenega origana
  • vejica posušenega ali svežega timijana
  • 1 dl vode
  • 100 do 150 g kunčjih ali piščančjih jetrc
  • 15 do 200 g na manjše kockice narezanih puranjih prsi
  • 2 zrna česna
  • manjši šopek svežega peteršilja
  • sol po okusu
  • sveže mlet poper po okusu
  • noževo konico sladke mlete paprike
  • 2 jušni žlici oljčnega olja

Čas priprave 30 do 40 minut. Količina sestavin je primerna za dve osebi.

Kunčja jetrca in puranje prsi na širokih rezancih – postopek priprave

Očiščeno čebulo narežite na rezine, stresite v ponev ali vok ter dodajte origano, timijan in 1 dl vode. Na tihem ognju podušite toliko časa, da se čebula nekoliko zmehča.

Odstranite olesenele dele začimb in čebulo delno pretlačite s pripomočkom za pripravo pire krompirja.

Dodajte na manjše kockice narezane puranje prsi, po potrebi dolijte vode in na tihem ognju podušite toliko časa, da meso spremeni barvo. Sedaj dodajte tudi na večje kose narezana kunčja (ali piščančja) jetra. Spet podušite toliko časa, da so jetra termično zadostno obdelana. Med tem pristavite osoljeno vodo in skuhajte testenine ter očistite solato. Ob koncu kuhanja, ko voda povre dodajte oljčno olje, sesekljan česen in peteršilj, sestavine premešajte in še pol minute popražite.

Široke rezance položite na krožnik in jih obložite s sočnimi jetri in puranjimi prsmi. Ob jedi ponudite mešano sezonsko solato.

Pameten nasvet
Testenine lahko stresete v ponev v kateri ste pripravljali preliv in vse sestavine pomešate že pred serviranjem. Ponudite takoj saj testenine rade popijejo tekočino in jed postane suha.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Jetrca vsebujejo veliko vitamina B, ki pomaga celicam bolje delovati. Vsebujejo tudi veliko kalcija, železa, magnezija fosforja, kalija in cinka. Dietno puranje meso vsebuje lahko prebavljive beljakovine. Obe živili vas oskrbijo z potrebnimi aminokislinami. Ko dodate še svežo solato vnesete v obrok tudi prehranske vlaknine, vitamine in minerale, ki so potrebni tudi za nemoteno presnovo škrobnih testenin. Tako sestavljen obrok je primeren za diabetike in ohranjanje zdrave telesne teže.
Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 4]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor