Nutellina zvezda posebnega okusa
Vsi poznamo Nutellino zvezdo ali “Nutella star bread” kakor je znano po spletu. Bil je čas, ko so jo vsi pekli in objavljali slikice po družabnih omrežjih. Ja, tudi jaz sem to storila. Vendar sem danes poskusila nekaj novega – Nutellina zvezda posebnega okusa. Z majhno sestavino sem še obogatila že tako bogat okus. Preberite spodaj za katero sestavino gre.
Nutellina zvezda – pripomočki:
- ena večja plastična posoda
- 3 majhne posodice za meritve
- merica za tekočine
- kuhalnica
- čopič ali lopatka
- lonček
- valjar
- škarje in peki papir
- nož za rezanje in nož za mazanje
- plastični krožnih, ki je malenkost globok
- skodelica ali kozarec z manjšim obsegom
- kuhinjska krpa
- pekač (za pizzo ali navaden)
- pečica
Nutellina zvezda – sestavine:
- 450 g moke
- 180 ml mleka
- 2 rumenjaka
- 1 kvas v prahu
- 30 g masla
- 70 g sladkorja
- ščepec soli
- 3 žličke vanilijevega ekstrata
- 200 g Nutelle
Nutellina zvezda – postopek:
Mleko segrejemo na približno 30°C. Postavimo ga nazaj v merico in dodamo kvas, žlico moke in žlico sladkorja. Pustimo 15 minut, da vzhaja.
Medtem vzemimo večjo plastično posodo in vanj presejemo moko.
Nato dodamo še ostale suhe sestavine – sol in sladkor, katere premešamo s kuhalnico. Dodamo še 2 rumenjaka (beljake shranimo za premaz) in maslo katerega predhodno malo otalimo (lahko kar na soncu).
Sedaj sledi sestavina zaradi katere je ta Nutellina zvezda posebnega okusa – vanilijev ekstrat.
Malo premešamo in dodamo mešanico mleka in kvasa. Mešamo s kuhalnico dokler se suhe in mokre sestavine dobro ne povežejo. Nato vzemimo testo v roke in ga gnetemo vsaj 10 minut, dokler ne nastane kompaktna masa. Pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo naj se dviga vsaj 40 minut. Testo se mora podvojiti.
Pripravimo si delovno površino: izrežimo peki papir v velikosti pekača, moko za pospi in valjar, beljake s čopičem, nož in Nutello ter plastični krožnik. Pečico pa nastavimo na 180°C.
Testo položimo na pomokano površimo in ga še malo pregnetemo. Razdelimo ga na 4 enake dele.
Vzemimo prvi del in ga z valjarjem razvaljamo na 2 – 3 mm debeline. S plastičnim krožnikom odmerimo obseg in malenkost pritisnemo, da dobimo obliko kroga.
Testo položimo na peki papir in do odtisnjenega roba namažemo z Nutello.
To ponovimo še 3 – krat. Zadnja plast ostane brez namaza. Nato ponovno položimo krožnik in z ostrim nožem zarežemo okrog, da dobimo lep krog. Pri tem koraku je pomembno, da stisnete robove skupaj okrog celega kroga, da ne bi Nutella tekla ven med peko.
Vzemimo skodelico in položimo jo v center kroga. Malenkost pritisnemo, da dobimo odtis majhnega kroga.
Skodelico odstranimo in od centra proti koncu režemo črte. Dobiti morate 16 kosov.
Sedaj pride na vrsto malenkost težji del. Vzemite po dva koščka in jih 2-krat zvijete v nasprotno smer.
Konice s prsti stinite skupaj v nekakšno špičko, da bo bolj podobno zvezdi. Na koncu celotno Nutellino zvezdo posebnega okusa premažite z beljaki.
Postavite jo v pečico in pecite 15 – 20 minut do rjavkaste barve. Pazite na minute, saj je vsaka zelo pomembna saj se tako testo hitro zapeče.
Nutellina zvezda posebnega okusa ima rahel vanilijev pridih, ki se odlično sovpada z Nutello. Primerna je za sladico ali kakor večerja. Odločitev je vaša.
Kar je pa najbolje – ne potrebujete pribora, le trgajte z rokami. Dober sladki tek 🙂