Rolada v beljakovi srajčki
Preprosta sladica kot so rolade, lahko z malo domišljije in nadgradnje, postanejo prav zanimive, privlačne sladice. Če rolado oblečemo v beljakov sneg, nastane prav simpatična in zelo slastna rolada v beljakovi srajčki.
Rolada v beljakovi srajčki – pripomočki:
- tehtnica
- električni mešalec
- 2 posodi za mešanje
- slaščičarska lopatica
- pekač mere 43 x 33 cm
- 3 kom peki papir
Rolada v beljakovi srajčki – sestavine:
Biskvit:
- 5 jajc
- 90 g gladke moke
- 90 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- noževa konica pecilnega
Namaz 1:
- 4 žlice marelične marmelade
Namaz 2:
- 130 ml sladke smetane za stepanje
- 250 g maskarpone sira
- 2 žlici sladkorja
Beljakov premaz:
- 2 beljaka
- 5 žlic sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
Rolada v beljakovi srajčki – postopek:
Najprej ubijemo jajca in ločimo rumenjake in beljake. Iz beljakov naredimo sneg in ga prihranimo za kasneje.Rumenjake, sladkor in vaniljev sladkor stepemo v kremno zmes.Nato postopoma primešamo presejano moko z noževo konico pecilnega.Na koncu postopoma primešamo sneg beljakov.Veliki pekač pečice obložimo s peki papirjem in nanj prelijemo biskvitno testo. Testo poravnamo in damo peči v predhodno ogreto pečico na 180 stopinj Celzija, cca. 10 min. klasične peke. Biskvit se ne sem prepeči, ker če bo prepečen, se ne bo lepo zavijal in se bo lomil.Pečen biskvit vzamemo iz pečice in ga položimo na drugi peki papir. Peki papir na katerem se je pekel biskvit, odstranimo.Še vroč biskvit s pomočjo čistega peki papirja zvijemo v rolado in ga pustimo tako, da se ohladi.Sladko smetano stepemo in šele nato dodamo maskarpone in sladkor ter premešamo v kompaktno kremo.Ohlajen biskvit za rolado v beljakovi srajčki odvijemo in premažemo z marelično marmelado in nato še s kremo iz smetane in maskarpone ter previdno zvijemo nazaj v rolado.Iz beljakov stepemo trd sneg in nato postopoma dodajamo 5 žlic sladkorja in vaniljev sladkor. Beljakov sneg s sladkorjem mora postati gost in lepljiv. Mešamo cca. 8 minut.S pomočjo lopatice beljakov sneg nanesemo po celi roladi, tudi od zadaj in spredaj. Zaradi lepšega izgleda, poskusimo nanesti čim bolj neenakomerno, izoblikujemo valove. Tako premazano rolado damo peči na žar program za cca. 3 minute oz. da beljak rahlo porjavi.Ohlajeno rolado po vrhu rahlo posipamo s sladkorjem v prahu in ponudimo.Naj vam tekne!