Makaronflajš
Print Friendly, PDF & Email

Makronflajš, saj veste dušeno meso na rdeči omaki in pomešano z makaroni, mmmm … Jed sem hotela poimenovati lepo, po slovensko “makaronovo meso”, vendar se mi je makaronflajš zdelo tisto ta pravo, tako kot rečemo doma in se sliši slastno in mamljivo.  makaronflajs-10

Makaronflajš – pripomočki:

  • ponev
  • večji lonec
  • cedilo
  • deska
  • nož
  • kuhalnica

Makaronflajš – sestavine:

Za 4 do 5 oseb

  • 500 g svinjske mesa za golaž
  • 500 makaronov
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 2 žlici masti
  • 1 žlica suhe mešanice začimb
  • 1 žlička zdrobljenega timijana
  • 1 žlička majarona
  • 1 lovorov list
  • 1 žlica sladke rdeče paprike v prahu
  • 3 žlice paradižnikove mezge
  • 250 ml vode
  • sol
  • poper

Makaronflajš – postopek:

Čebulo na drobno nasekljamo in jo prepražimo na masti. Če nimamo ali ne maramo sv. masti, uporabimo maščobo, ki nam je všeč.makaronflajs-1Svinjino narežemo na manjše koščke, primerne za enkrat v usta. Najbolj primeren kos svinjskega mesa je plečka ali stegno.makaronflajs-2Pri praženju čebule moramo paziti, da ne porjavi. Pražimo jo samo toliko, da postekleni, kajti tako bo čebula ohranila tisti sladki okus. Zadnjo minuto praženja čebule, dodamo še sesekljan strok česna. Nato dodamo še koščke sv. mesa.makaronflajs-3Praženo čebulo in meso premešamo in dodamo: suho mešanico začimb, timijan, majaron in lovorov list. Vse sestavine premešamo in pokrito dušimo cca. 20 minut oz. odvisno od mesa. Med dušenjem meso večkrat premešamo in po potrebi dolivamo vodo ali jušno osnovo.makaronflajs-11Nato dodamo žlico mlete rdeče paprike in za minutko ali dve pražimo. Kratko praženje rdeče paprike bo dalo intenzivnejši okus in bolj žarečo rdečo barvo. Vendar pozor – paziti moramo, da se nam ne prismodi. V tem primeru bi jed grenila.makaronflajs-4Sedaj dodamo še paradižnikovo mezgo in spet kratko prepražimo.makaronflajs-5Dolijemo 250 ml vode, premešamo, po potrebi solimo, popramo in na rahlem ognju dušimo še 15 do 20 minut, da jed postane enotna in gostljata. Če bi se nam zdelo, da je preredko, enostavno samo malo z moko podmetemo.makaronflajs-6V slanem kropu skuhamo makarone al dente in jih odcedimo.makaronflajs-7Makarone primešamo v omako in še kakšno minutko ali dve pustimo na rahlem ognju. Makaroni imajo običajno zareze v testu in tisto najboljše pri teh zarezah je, da se omaka ujame vanje in tako so makaroni še bolj slastni.makaronflajs-8Makaronflajš postrežemo še vroč. Po želji ga lahko potrosimo še s parmezanom ali s čilijevimi kosmiči ali prahom.makaronflajs-9Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 46 Povprečno: 4.2]

Dodaj odgovor