Torta breskev-marelica v kozarcu
Print Friendly, PDF & Email

Torta breskev-marelica je odlična poletna sladica. V njej se prepletajo plasti biskvita, mascarponine kreme in čežane iz breskev in marelic. Prednost priprave v kozarcu, je med drugim ta, da lahko biskvit namočimo, kolikor želimo in torta bo še vedno obstala na svojem mestu.

torta-breskev-marelica-v-kozarcu-3

Torta breskev-marelica – pripomočki:

  • 3 posode
  • palični mešalnik
  • kozica
  • pekač
  • peki papir
  • žlice
  • električni mešalnik
  • kuhinjska tehtnica
  • kozarci za postrežbo

Torta breskev-marelica – sestavine:

Za biskvit:

  • 4 jajca
  • 3 žlice mlačne vode
  • 130 g sladkorja
  • vanilijev sladkor ali vanilijev ekstrakt
  • 100 g moke
  • pol pecilnega praška

Kasneje bomo potrebovali še:

  • 3 dl vode
  • sok ene limone

Za čežano:

  • 3 zrele breskve
  • 4 zrele marelice
  • 3 žlice sladkorja

Za kremo:

  • 200 ml sladke smetane
  • 500 g mascarpone sira
  • 3 žlice sladkorja
  • vanilijev sladkor ali vanilijev ekstrakt

Za okrasitev:

  • kokosova moka
  • grobo mleti mandlji
  • marelice

Iz navedenih sestavin dobimo približno 5 porcij tortic breskev-malina.

Torta breskev-marelica – postopek:

Najprej spečemo biskvit. Pečico segrejemo na 190 °C. Pekač obložimo s peki papirjem.

Ločimo beljake od rumenjakov ter beljake stepemo v sneg. Dodamo sladkor in mešamo dalje. K rumenjakom dodamo 3 žlice vode in nato rumenjake vmešamo v sneg. Dodamo še moko in pecilni prašek in na kratko premešamo.

torta-breskev-malina-v-kozarcu-0

Maso vlijemo v pekač in pečemo približno 15 minut na 190 °C. Z zobotrebcem preverimo, če je biskvit pečen.

torta-breskev-marelica-v-kozarcu-4

Pustimo, da se biskvit ohladi, medtem pa naredimo čežano. Breskve in marelice dobro operemo in jih narežemo na koščke.

torta-breskev-marelica-v-kozarcu-5

Damo jih v kozico, dodamo sladkor in vse skupaj pokuhamo, da se sadje zmehča (kakšnih 5 do 10 minut). Nato sadje spasiramo s paličnim mešalnikom. Po želji pustimo nekaj koščkov sadja celih. Čežano damo na stran, da se ohladi.

torta-breskev-marelica-v-kozarcu-6

Naredimo še kremo. Sladko smetano stepemo. Med mešanjem počasi dodajamo sladkor. Dodamo še maskarpone in vanilijevo aromo in vse skupaj na kratko premešamo.

torta-breskev-marelica-v-kozarcu-7

Krema je pripravljena. Zdaj pa moramo tortice le še zložiti skupaj. V kozarcu zmešamo sok limone in vodo. S to mešanico bomo namočili biskvit. Iz biskvita izrežemo kroge (s pomočjo kozarcev ali modelov za piškote). Po želji kroge še po dolgem prerežemo na pol.

torta-breskev-malina-v-kozarcu-8V kozarec damo 1 žlico čežane, nato biskvit, ki ga namočimo z mešanico limoninega soka in vode (približno 3 do 4 žlice oz. po želji), nato kremo. Postopek še enkrat do dvakrat ponovimo (odvisno od velikosti kozarcev). Ko so tortice pripravljene, jih damo v hladilnik za vsaj 4 ure oz. najbolje kar čez noč. Preden sladico postrežemo, jo še okrasimo. V posodici zmešamo kokosovo moko in mandlje in mešanico posujemo po vrhu. Dodamo še na tanko narezane rezine marelic.

 

torta-breskev-marelica-v-kozarcu-2

Sladica je pripravljena!
Dober tek!

P. S.: Iz ostankov biskvita, kreme in čežane lahko naredimo odlične cake-popse.

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.3]

Manca Rudolf

Hej! Sem Manca Rudolf, avtorica kulinaričnega bloga Rudolfova malca (http://www.rudolfovamalca.com/), kamor objavljam recepte, priporočila in druga (kulinarična) doživetja. Sem zagovornica sezonske, lokalne, doma pridelane hrane. Rada imam preproste recepte, hkrati pa se izogibam uporabe vnaprej pripravljenih polizdelkov – raje čim več pripravim sama. Sem tudi ljubiteljica glasbe, zborovskega petja, slovenskih narečij, dobrih knjig, francoskega jezika, našega planeta, (ročno izdelanega) nakita, prikupnih kuharskih pripomočkov in dobre hrane.

Dodaj odgovor