Torta breskev-marelica v kozarcu
Torta breskev-marelica je odlična poletna sladica. V njej se prepletajo plasti biskvita, mascarponine kreme in čežane iz breskev in marelic. Prednost priprave v kozarcu, je med drugim ta, da lahko biskvit namočimo, kolikor želimo in torta bo še vedno obstala na svojem mestu.
Torta breskev-marelica – pripomočki:
- 3 posode
- palični mešalnik
- kozica
- pekač
- peki papir
- žlice
- električni mešalnik
- kuhinjska tehtnica
- kozarci za postrežbo
Torta breskev-marelica – sestavine:
Za biskvit:
- 4 jajca
- 3 žlice mlačne vode
- 130 g sladkorja
- vanilijev sladkor ali vanilijev ekstrakt
- 100 g moke
- pol pecilnega praška
Kasneje bomo potrebovali še:
- 3 dl vode
- sok ene limone
Za čežano:
- 3 zrele breskve
- 4 zrele marelice
- 3 žlice sladkorja
Za kremo:
- 200 ml sladke smetane
- 500 g mascarpone sira
- 3 žlice sladkorja
- vanilijev sladkor ali vanilijev ekstrakt
Za okrasitev:
- kokosova moka
- grobo mleti mandlji
- marelice
Iz navedenih sestavin dobimo približno 5 porcij tortic breskev-malina.
Torta breskev-marelica – postopek:
Najprej spečemo biskvit. Pečico segrejemo na 190 °C. Pekač obložimo s peki papirjem.
Ločimo beljake od rumenjakov ter beljake stepemo v sneg. Dodamo sladkor in mešamo dalje. K rumenjakom dodamo 3 žlice vode in nato rumenjake vmešamo v sneg. Dodamo še moko in pecilni prašek in na kratko premešamo.
Maso vlijemo v pekač in pečemo približno 15 minut na 190 °C. Z zobotrebcem preverimo, če je biskvit pečen.
Pustimo, da se biskvit ohladi, medtem pa naredimo čežano. Breskve in marelice dobro operemo in jih narežemo na koščke.
Damo jih v kozico, dodamo sladkor in vse skupaj pokuhamo, da se sadje zmehča (kakšnih 5 do 10 minut). Nato sadje spasiramo s paličnim mešalnikom. Po želji pustimo nekaj koščkov sadja celih. Čežano damo na stran, da se ohladi.
Naredimo še kremo. Sladko smetano stepemo. Med mešanjem počasi dodajamo sladkor. Dodamo še maskarpone in vanilijevo aromo in vse skupaj na kratko premešamo.
Krema je pripravljena. Zdaj pa moramo tortice le še zložiti skupaj. V kozarcu zmešamo sok limone in vodo. S to mešanico bomo namočili biskvit. Iz biskvita izrežemo kroge (s pomočjo kozarcev ali modelov za piškote). Po želji kroge še po dolgem prerežemo na pol.
V kozarec damo 1 žlico čežane, nato biskvit, ki ga namočimo z mešanico limoninega soka in vode (približno 3 do 4 žlice oz. po želji), nato kremo. Postopek še enkrat do dvakrat ponovimo (odvisno od velikosti kozarcev). Ko so tortice pripravljene, jih damo v hladilnik za vsaj 4 ure oz. najbolje kar čez noč. Preden sladico postrežemo, jo še okrasimo. V posodici zmešamo kokosovo moko in mandlje in mešanico posujemo po vrhu. Dodamo še na tanko narezane rezine marelic.
Sladica je pripravljena!
Dober tek!
P. S.: Iz ostankov biskvita, kreme in čežane lahko naredimo odlične cake-popse.