Lotosova korenina v marinadi
Print Friendly, PDF & Email

Morda ste v trgovini že naleteli na lotosovo korenino, pa niste imeli dobre ideje, kako jo pripraviti. Lotosova korenina je okusna in zaradi svojega posebnega videza zelo dekorativna. Jed bo prav gotovo vzbudila pozornost. Ker je lotosova korenina bele barve, jo rdeča barva čilija in zelena šalotka še dodatno popestrita.

Tukaj je recept za enostavno pripravo, ki bo poskrbel, da jed ne bo le lepega videza, ampak tudi odličnega okusa.
Lotosova korenina v marinadi ali hladni omaki je lahko ena izmed glavnih jedi na mizi, ki jih postrežemo ob rižu. Lahko pa tudi kombiniramo in dodamo še drugo zelenjavo in naredimo solato. Kitajski način priprave hladnih jedi v omaki 凉拌 se namreč lahko uporabi tudi za druge jedi.

Lotosova korenina v marinadi 0

Lotosova korenina v marinadi – pripomočki:

  • nož
  • deska za rezanje
  • kuhalnica
  • vok ali ponev
  • posoda

Lotosova korenina v marinadi – sestavine:

Za 2-3 osebe

  • lotosova korenina
  • rdeč čili – svež
  • ingverjeva korenina ( 4 cm )
  • česen ( 5 strokov )
  • sol
  • sojina omaka
  • rižev kis
  • olje (najbolje arašidovo ali sezamovo)
  • kitajska čebula ali šalotka
  • sečuanski poper (花椒)(opcijsko)

Jed je lahko ena izmed glavnih jedi ali pa kot solata.

Lotosova korenina v marinadi – postopek:

Lotosova korenina je običajno povezana z več prekati. Ko kupujemo svežo korenino, izberemo tisto, ki ima robove, kjer je ob prekatu odlomljena, čim bolj bele. S časom sicer belo meso korenine porjavi ali celo počrni, kar kaže, da korenina ni sveža.
Slika: Lotosova korenina v marinadi 1
Ingver in česen sesekljamo, čili narežemo na trakove. Količina čilijev je odvisna od tega, kako pekočo jed želimo. Čebulo ali šalotko narežemo na kolobarčke.

Lotosova korenina v marinadi 2

Lotosovo korenino olupimo, tanko in rahlo lupino lahko samo postrgamo ali uporabimo lupilec. Korenino narežemo na tanke kolobarje.

Lotosova korenina v marinadi 3

Kolobarčke skuhamo v slani vodi. Kuhamo največ 10 minut, odvisno od debeline kolobarčkov. Lotosova korenina mora ostati hrustljava, vendar ne surova. Preveč kuhana korenina bo začela razpadati in bo postala rahlo lepljiva.
Tretjino ingverja in česna pustimo, da jih bomo kasneje uporabili surove. Preostali ingver in česen na hitro popražimo na vročem olju. Dodamo čilije in sečuanski poper (huajiao 花椒), na hitro popražimo in odstavimo z ognja.

Lotosova korenina v marinadi 4

Ko je lotos kuhan, ga odcedimo in preložimo v posodo. Nanj stresemo mešanico olja in prepraženega čilija, česna in sečuanskega popra, kar predstavlja osnovo marinade.

Lotosova korenina v marinadi5

Solimo po okusu, dodamo tudi malo sojine omake, vendar ne veliko, da njen okus ne prevladuje.
Dodamo še na drobno sesekljan svež česen in ingver ter na kolobarčke narezano kitajsko čebulo oziroma šalotko. Dodamo rižev kis ter premešamo.

Lotosova korenina v marinadi 6

Jed je končana. Za nekaj časa jo lahko postavimo v hladilnik, da se okusi prepojijo. Postrežemo kot eno izmed jedi ob rižu ali kot solato.

Lotosova korenina v marinadi 8

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 3]

cimet in vanilija

Hrana je moja strast. Preko okusov rada spoznavam nove zgodbe in se spominjam preteklih let.

Dodaj odgovor