Šakšuka
Šakšuka je tipična izraelska jed, ki jo pripravijo za zajtrk, čeprav bi čisto brez problema lahko bila tudi večerja. Šakšuka sicer izvira iz Severne Afrike. Preprosto povedano, gre za jajce, pečeno v paradižnikovi omaki s čebulo, papriko in začimbami. Preprosto, okusno in dišeče. Šakšuko si lahko pripravite v dobre pol ure.
Šakšuka – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- nož
- deska za rezanje
- 3 skodelice za narezano zelenjavo
- ponev s pokrovko
- široka lesena kuhalnica
- jedilna žlica
- čajna žlička
Šakšuka – sestavine:
(za 2 osebi)
- 60 g rdeče čebule
- 60 g rdeče paprike
- 400 g paradižnika
- 3 stroke česna
- 2 jedilni žlici olja
- 1 jedilna žlica sladke rdeče paprike
- 1 čajna žlička suhe bazilike
- ščep kumina (orientalske kumine)
- sol
- 2 jajci
Šakšuka – priprava:
Čebulo in česen olupimo in nasekljamo. Paradižnik in papriko dobro operemo. Paradižnik nasekljamo na kose, papriko narežemo na trakove.
V ponvi segrejemo olje. Dodamo čebulo in jo pražimo, da postekleni.
Dodamo česen in papriko premešamo in pražimo 2 minuti, da se paprika nekoliko zmehča.
Nato dodamo paradižnik in začimbe (razen bazilike). Premešamo, pokrijemo in kuhamo 10 – 15 minut, da se paradižnik razpusti.
Jajca ubijemo v skodelico. V ponvi s kuhalnico naredimo jamico, kamor vlijemo ubito jajce.
Postopek ponovimo še z drugim jajcem.
Vse skupaj pokrijemo in kuhamo še toliko časa, da jajce popolnoma zakrkne. Posujemo z žličko bazilike.
Uživajte v okusih!