Pirini mini krofi
Print Friendly, PDF & Email

Puhasti, polnjeni z marmelado in veliki le za par grižljajev. Pirini mini krofi so zelo dobri in mehki. Super se podajo k čaju ali kavici, ali vam ljubšemu napitku. V bližajočih se pustnih dneh, pa sploh ne smejo manjkati! 🙂 Poskusite!

pirini-mini-krofi-11

Pirini mini krofi – pripomočki:

  • štedilnik
  • skleda
  • električni mešalnik
  • kuhinjska tehtnica
  • žlica
  • merica za tekočine
  • kozica ali ponev za cvrtje
  • lopatica za pobiranje cvrtja
  • kuhinjske brisačke
  • vrečka za brizganje s koničastim nastavkom
  • cedilo
  • valjar
  • krožnik za odlaganje
  • okrogel kalup za izrezovanje testa, premera 5-6 cm (ali v obliki rožice)

Pirini mini krofi – sestavine:

Testo:

  • 650 g bele pirine moke
  • 1 kocka svežega kvasa + 2 žlički sladkorja za vzhajanje kvasa
  • 5 rumenjakov
  • 1 jajce
  • 60 g sladkorja
  • 1 vanilin sladkor, ali par kapljic vaniline arome
  • limonina aroma, ali naribana lupinica 1/2 limone
  • žlica ruma
  • 3 dl mlačnega mleka
  • ščepec soli

Potrebovali bomo še:

  • žlico olja za premaz testa
  • cca. 500 g poljubne marmelade za polnilo, v tem primeru je bila uporabljena marelična marmelada
  • moko za valjanje
  • olje za cvrtje

Pirini mini krofi – postopek:

V skledo stresemo moko, v sredino moke z žlico naredimo vdolbinico, v katero nadrobimo kvas in dodamo 2 žlički sladkorja. V merico za tekočine odmerimo mleko in čez kvas zlijemo pol dl mleka. ter rahlo premešamo, oz. toliko mleka, da je kvas prekrit. Pustimo 10 minut, da kvas vzhaja.

pirini-mini-krofi

Med tem v merico za tekočine, v kateri imamo odmerjeno preostalo mleko, dodamo še sladkor, rumenjake, jajce, vanilijo, limonino aromo ali lupinico, sol in rum. Z električnim mešalnikom dobro zmiksamo, da se malenkost speni.

pirini-mini-krofi-1

pirini-mini-krofi-2

Ko je kvas v moki lepo vzhajal, vsebino merice zlijemo k moki.

pirini-mini-krofi-3

Sestavine najprej malo povežemo skupaj s kuhalnico, ter z rokami zamesimo v gladko testo. Testo bo zelo mehko, če se vam zdi, da je mogoče preveč lepljivo, mu dodajte še malo moke. Testo nato premažemo z žlico olja in ga pustimo, da vzhaja 15-20 minut.

pirini-mini-krofi-4

Nato testo kipnemo na pomokano površino, malo ga pomokamo tudi po vrhu in ga razvaljamo na pol cm debeline.

pirini-mini-krofi-5

S kalupom izrežemo krofe, v tem primeru smo izrezali tudi rožice. 🙂 Ostanek testa stisnemo v kepo in postopek ponovimo.

pirini-mini-krofi-6

Na štedilnik postavimo ponev, ali kozico, v katero zlijemo toliko olja, da prekrije cca. 2 cm višine posode. Med tem, ko se olje segreva, bodo izrezani krofi še malo vzhajali. Ko se je olje segrelo, krofe polagamo v vroče olje tako, da vsakega posebej položimo v olje s tisto stranjo navzdol, ki je bila pri vzhajanju navzgor, torej jih obrnemo na glavo.

pirini-mini-krofi-7

Krofi bodo hitro pečeni, pazimo da temperatura olja ni previsoka, zato jo znižamo vsaj za tretjino, ali polovico. To boste opazovali sproti ko jih boste pekli, če vam bodo prehitro porjaveli, je vaša temperatura previsoka. Krofe cvremo na vsaki strani cca. minuto, do minuto in pol, ker so tanjši in manjši bodo precej hitro pečeni, ali do zlato-rjave barve.

pirini-mini-krofi-8

Z pomočjo lopatice za pobiranje cvrtja, jih odlagamo na krožnik, ali pladenj obložen s kuhinjskimi brisačkami. Ko smo spekli vse krofe, v brizgalno vrečko z ustreznim nastavkom, napolnimo marmelado, ki jo prej dobro premešamo, da postane gladka. Sami se boste morali odločiti, koliko boste vsak krof napolnili, kar je tudi odvisno od vašega okusa.

pirini-mini-krofi-9

Če želite, jih lahko polnite tudi s kakšno drugo kremo, bodo prav tako odlični! Za konec jih le še posipamo s sladkorjem v prahu, ter le še uživamo! 😀

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.5]

Dodaj odgovor