Riž z zelenjavno prilogo
Print Friendly, PDF & Email

Pomnite dneve, ko nekajkrat zapovrstjo jeste meso in razne priloge, brez zelenjave? Tukaj vam ponujam odličen recept, da v jedilnik vnesete več zelenjave in to na zelo hiter način. Imenuje se riž z zelenjavno prilogo.

Riz-z-zelenjavno-prilogo-7

Riž z zelenjavno prilogo – pripomočki:

  • dve posodi za kuhanje s pokrovkami
  • nož in deska
  • kuhalnica
  • štedilnik

Riž z zelenjavno prilogo – sestavine:

(za 2 osebi)

  • 230 g riža
  • 100 g paradižnikove mezge
  • polovica manjše čebule
  • žlica olivnega olja
  • 1 bučka
  • 1/4 cvetačne glave
  • 3 ohrovti
  • 2 manjša korenčka
  • oziroma kakšna druga zelenjava (po želji)
  • sol, ščepec suhe bazilike, ščepec curryja

Riž z zelenjavno prilogo – postopek:

V eno posodo vsujemo riž in dodamo vodo po navodilih proizvajalca (ponavadi je razmerje 1 : 3 – riž : voda). Rižu dodamo še ščepec soli in ščepec curry začimbe. Riž naj zavre na visoki temeperaturi, nato ga zmanjšamo in naj se počasi kuha 10 – 15 minut oziroma dokler voda ne izpari.

Riz-z-zelenjavno-prilogo-6

Vso zelenjavo operemo in narežemo na poljubno velike kocke.

V drugo posodo vlijemo olje in dodamo sesekljano čebulo. Na hitro jo popražimo, dodamo korenček in pražimo skupaj s čebulo v zaprti posodi. (Če izberete kakšno drugo zelenjavo jo v posodo dajajte glede na trdoto same zelenjave – trše dajte prej, mehkejše pa kasneje).

Riz-z-zelenjavno-prilogo-1

Po nekaj minutah praženja dodamo bučko in vajo ponovimo. V kolikor se zelenjava prijema na posodo, jo brez problema malo zalijte z vodo, da se prične dušiti.

Riz-z-zelenjavno-prilogo-2

Dodamo še cvetačo in ohrovt. Zelenjavo tudi solimo in malenkost zalijemo z vodo in pustimo dušiti 5- 7 minut. Nato zalijemo s paradižnikovo mezgo in dodamo baziliko. Naj se ponovno duši dokler zelenjava ne bo mehka in razpadala. Vmes ponovno dodajamo vodo, da omaka ne bo preredka.

Riz-z-zelenjavno-prilogo-4 (2)

Vse skupaj serviramo na krožnik in uživajmo v okusu zelenjave, katero včasih še premalokrat vnesemo v naše telo.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 5]

Martina

Po poklicu grafična oblikovalka in mamica hčerkice Tjaše. Velika ljubiteljica fotografije in kuhanja katero združujem v eno strast - pisanje receptov.

Dodaj odgovor