Riž z zelenjavno prilogo
Pomnite dneve, ko nekajkrat zapovrstjo jeste meso in razne priloge, brez zelenjave? Tukaj vam ponujam odličen recept, da v jedilnik vnesete več zelenjave in to na zelo hiter način. Imenuje se riž z zelenjavno prilogo.
Riž z zelenjavno prilogo – pripomočki:
- dve posodi za kuhanje s pokrovkami
- nož in deska
- kuhalnica
- štedilnik
Riž z zelenjavno prilogo – sestavine:
(za 2 osebi)
- 230 g riža
- 100 g paradižnikove mezge
- polovica manjše čebule
- žlica olivnega olja
- 1 bučka
- 1/4 cvetačne glave
- 3 ohrovti
- 2 manjša korenčka
- oziroma kakšna druga zelenjava (po želji)
- sol, ščepec suhe bazilike, ščepec curryja
Riž z zelenjavno prilogo – postopek:
V eno posodo vsujemo riž in dodamo vodo po navodilih proizvajalca (ponavadi je razmerje 1 : 3 – riž : voda). Rižu dodamo še ščepec soli in ščepec curry začimbe. Riž naj zavre na visoki temeperaturi, nato ga zmanjšamo in naj se počasi kuha 10 – 15 minut oziroma dokler voda ne izpari.
Vso zelenjavo operemo in narežemo na poljubno velike kocke.
V drugo posodo vlijemo olje in dodamo sesekljano čebulo. Na hitro jo popražimo, dodamo korenček in pražimo skupaj s čebulo v zaprti posodi. (Če izberete kakšno drugo zelenjavo jo v posodo dajajte glede na trdoto same zelenjave – trše dajte prej, mehkejše pa kasneje).
Po nekaj minutah praženja dodamo bučko in vajo ponovimo. V kolikor se zelenjava prijema na posodo, jo brez problema malo zalijte z vodo, da se prične dušiti.
Dodamo še cvetačo in ohrovt. Zelenjavo tudi solimo in malenkost zalijemo z vodo in pustimo dušiti 5- 7 minut. Nato zalijemo s paradižnikovo mezgo in dodamo baziliko. Naj se ponovno duši dokler zelenjava ne bo mehka in razpadala. Vmes ponovno dodajamo vodo, da omaka ne bo preredka.
Vse skupaj serviramo na krožnik in uživajmo v okusu zelenjave, katero včasih še premalokrat vnesemo v naše telo.
Dober tek!