Najboljša domača pica s šunko
Le kdo ne mara pice? Otroci so z njo vedno navdušeni, medtem ko odrasli z domačo pico nismo vedno najbolj zadovoljni. Po navadi je težava v testu, ki pomembno prispeva h končni podobi in k okusu pice. A brez skrbi! Tako pripravljena domača pica s šunko bo očarala vse. Testo je mehko, prožno, polno in zelo okusno! Nadev je sočen in bogat, zato je tudi cela pica več kot odlična. Pravzaprav ne najdem besed, ki bi jo dosledno opisale, zato je najbolje, da jo kar sami poskusite in se prepričate!
Domača pica s šunko – pripomočki:
- posoda za mešanje in vzhajanje
- kuhinjski robot z nastavki za testo ali pult za gnetenje
- kuhalnica
- pekač (ter peka papir ali silikonska podlaga)
- pečica
- kuhinjski čopič
- strgalo
Sestavine za domačo pico s šunko (za 4 osebe):
Za testo:
- 400 g gladke pšenične moke
- 1 jušna žlica soli
- 25 g svežega kvasa (ali pol vrečke suhega kvasa)
- 350 ml tople vode
- 2 jušni žlici oljčnega olja
Za nadev:
- 2 do 3 dl paradižnikove mezge
- 1 jušna žlica origana
- 100 g na kolobarje narezanih šampinjonov
- 200 g narezane šunke
- 200 g naribanega sira
- 1 jajce po osebi
- ščepec popra, čilija
- slabo pest koruze
- nekaj oliv
- nekaj kapljic domače čilije omake
Priprava domače pice s šunko:
V posodo dajte najprej moko. Na sredini naredite luknjo in vanjo nadrobite kvas.
Kvas zalijte z malo tople vode in ga premešajte s kuhalnico.
Nato dodajte še oljčno olje.
Premešajte in postopoma dodajajte preostalo moko ter vodo. Ko boste dodali polovico moke, ne pozabite dodati še soli.
Zmes gnetite z rokama ali s pomočjo kuhinjskega robota, dokler ne boste dobili gladkega in povezanega testa.
Testo pustite počivati v posodi, ki naj bo pokrita s kuhinjsko krpo. Najbolje bo, da je posoda nekje na toplem; lahko tudi v pečici, ki ste jo predhodno segreli na 70 stopinj Celzija.
Če boste imeli preveč testa, ga lahko pred nadaljnjim vzhajanjem ovijete v folijo za živila in zamrznete. Naslednjič, ko si boste zaželeli peči pico, ga samo odmrznete in naprej pripravite od tega koraka, ko ga pokritega pustimo vzhajati v posodi.
Ko se količina testa podvoji, ga stresemo na pomokan pekač, ki ga predhodno pomokamo ali prekrijemo s peka papirjem oz. silikonsko podlago za peko.
Testo razvaljamo z valjarjem ali pa kar z rokami. Robove oblikujemo, da so debelejši. Potem ga prekrijemo s paradižnikovo mezgo in potresemo z origanom. Pri količini mezge in origana nikar ne varčujemo, saj mora biti pica čim bolj sočna. Po vrhu damo še narezane šampinjone.
Pico prekrijemo z eno plastjo šunke.
Nato jo potresemo z naribanim sirom.
Po vrhu dodamo še koruzo, olive, malo popra, spet malo origana, čili v prahu in nekaj kapljic čilijeve omake. Če ne marate pekoče pice, čili preprosto izpustite.
Na delu testa, kjer želite razbiti jajce, s pomočjo žlice naredite vdolbino, v katero se bo jajce kar “usedlo”.
V pripravljeno “luknjo” razbijemo jajce.
Medtem ogrejemo pečico na 275 stopinj Celzija oz. na čim višjo temperaturo, ki jo pečica premore. Pekač s pico vstavimo vanjo, ko doseže temperaturo 275 stopinj Celzija, ne prej! Pico pečemo približno 8 do 10 minut. Pečena je, ko je na vrhu sir stopljen, skorja prijetno zlato-rjavo obarvana, pa tudi dno pice je enakomerno pečeno in se ne lepi na pekač.
Mmm, zdaj že prijetno diši po pici. Družino zberemo okrog mize in uživamo v odličnih okusih, ki nam jih omogoča najboljša domača pica s šunko. Moja družina in jaz smo nad njo navdušeni, zato več ne naročujemo iz picerij, saj se nobena pica ne more “kašati” z našo domačo pico, katere testo je odlično, nadev pa lahko prilagodimo svojim željam ne da bi plačali za vsak dodatek. Pa tudi cenovno z domačo pico še kako prihranimo … Torej ima domača pica s šunko ogromno prednosti in nobene slabosti – tudi čas za pripravo ni ovira, če radi kulinarično ustvarjate, kajne? Zdaj pa le uživajte in dober tek!