Pečenice z zeljem, ki te pogrejejo
Ne veste, kaj bi danes pripravili za kosilo ali večerjo? Odličen predlog so pečenice z zeljem, ki te pogrejejo. Pogrejejo zato, ker so najprej tople in nam predvsem v zimskih dneh dobro denejo, zelje je polno vitamina C in prispeva k naši odpornosti, če ga za piko na i začinimo s ščepcem domačega čilija v prahu, pa bomo naredili pravo čarovnijo in poleg odlične večerje dobro poskrbeli tudi za svoje zdravje. Sem vas prepričala in bodo tudi na vašem jedilniku pečenice z zeljem?
Pripomočki za pečenice z zeljem:
- kozica
- ponev
- pokrovka za ponev
- kuhalnica
Sestavine za pečenice z zeljem (za 2 osebi):
- 1 par pečenic
- 80 do 100 g kislega zelja
- ščepec soli, popra, čilija v prahu
- nekaj listov lovora
- malo olja ali kokosove maščobe
Postopek za pripravo pečenic z zeljem:
Pečenici najprej kuhamo v vreli vodi nekje 10 do 15 minut.
Potem v ponvi segrejemo olje ali kokosovo maščobo in na vroče položimo pečenici.
Ker je maščoba močno segreta, je najbolje da ponev pokrijemo s pokrovko.
Pečenice zapečemo najprej z ene strani, da bodo dobile lepo in hrustljavo skorjico, nato pa jih obrnemo in zapečemo še z druge strani. Pazimo, da ne pretiravamo in nam ne zagorijo, če bodo pa premalo pečene, ne bodo tako okusne – bolj bodo kot kuhane, kar se mnogim pogosto zgodi.
Še preden so pečenice pečene, dodamo v isto ponev zelje. Začinimo ga s poprom, po potrebi tudi s kančkom soli, dodamo še lovor in čili v prahu. Dobro premešamo, da se zedinijo okusi pečenice, začimb in zelja.
Zelje dušimo kratek čas – le nekaj minut, da dobi okus in se malo zapeče. Ne pretiravamo, saj s toplotno obdelavo po nepotrebnem izgublja vitamine.
Na vsak krožnik postrežemo pečenico in zelje, poleg se odlično prileže še topel domač kruh. In preprosto, domače ter okusno kosilo je že na mizi. Je že res, da so pečenice z zeljem preprosta jed, ki jo zna narediti skoraj vsak, toda vseeno bi se presenetili, kolikokrat se prav pri njihovi pripravi pojavijo težave in vprašanja. Uživajte in dober tek!