Hlebček Stotty iz Anglije
Print Friendly, PDF & Email

Kaj je Stotty? Je raven hlebček kruha v obliki diska z luknjo na sredi, debeline 4 cm in premera 30 cm. Stotty tradicionalno pripravljajo na severovzhodu Anglije. Običajno se ga ponudi napolnjenega s slanino, jajcem ali klobaso. Recept je količinsko namenjen za pripravo enega Stotty-a, v tem receptu pa sem iz enake količine pripravila 2 manjša hlebčka.

hlebcek-stotty-iz-anglije-6

Pripomočki za pripravo hlebčka Stotty:

  • valjar
  • pekač
  • pečica
  • kuhalnica
  • posoda

Sestavine za pripravo hlebčka Stotty:

  • 260 g bele mokehlebcek-stotty-iz-anglije-1
  • 1 žlica soli
  • 45 g masla
  • 1/2 žlice suhega kvasa
  • 1/2 žlice sladkorja
  • 75 ml tople vode
  • 75 ml toplega mleka
  • ščepec popra

Postopek za pripravo hlebčka Stotty:

V posodi zmešamo moko, kvas, sladkor in sol. Suhim sestavinam dodamo toplo mleko in vodo. Maso pregnetemo na pomokani površini, da dobimo gladko in elastično testo, ki ga pustimo vzhajati na toplem približno eno uro v pokriti naoljeni posodi.

hlebcek-stotty-iz-anglije-2

Ko testo doseže dvakratnik svoje prvotne prostornine, ga prenesemo na pomokano površino in rahlo pregnetemo.

hlebcek-stotty-iz-anglije-3

Razdelimo ga na dva dela in vsakega razvaljamo v disk debeline 2-3 cm. Diska prenesemo v rahlo pomokan pekač in na vsakem na sredini naredimo luknjico s kuhalnico, medtem ko celoten rob hlebčka pritisnemo z vilicami. Površino kruhka rahlo pomokamo in nekajkrat prebodemo z vilicami ter pustimo stati na toplem v pekaču, pokritem z naoljeno folijo, približno 20 minut, da se testo dvigne.

hlebcek-stotty-iz-anglije-4

Nato damo pekač v vnaprej ogreto pečico in pečemo 20 minut na 220°C. Originalno po 15. minutah hlebčke obrnemo in pečemo še 5 minut na drugi strani.

hlebcek-stotty-iz-anglije-5

Stotty hlebčki se odlično priležejo z jajcem in slanino, lahko pa jih samo prerežemo in enostavno namažemo z maslom in marmelado. Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor