Pikantna jajca z navdihom Mehike
Pikantna jajca z navdihom Mehike – idealno, atraktivno in okusno zgodnje kosilo.
Pikantna jajca z navdihom Mehike – pripomočki:
- deska za rezanje
- nož
- ponev za pripravo omake
- ponev za pečenje v pečici
- krožnik za serviranje
- kuhalnica
Pikantna jajca z navdihom Mehike – sestavine:
(za 4 osebe)
- 1 čebula
- 5 strokov česna
- 1 zelena paprika
- 1 rdeča paprika
- 250 g rjavih šampinjonov
- 200 g prekajene slanine
- 300 g belega fižola
- 300 g pasiranih paradižnikov
- 200 g koruze iz konzerve
- 4 jajca
- 200 g gorgonzole
- oljčno olje
- sol
- čili (če ni svežega lahko mleti)
- pšenične tortilje (lahko so tudi koruzne)
Čas priprave: 60 minut
Čebulo in česen na drobno sesekljamo, slanino narežemo na kocke, prav tako papriko. Šampinjone narežemo na lističe. Fižol iz konzerve precedimo, ravno tako koruzo.
V vročo ponev vlijemo dve žlici olivnega olja, dodamo čebulo in jo prepražimo, da postekleni, nato dodamo česen, Ko zaduhamo vonj česna, dodamo šampinjone in slanino, po nekaj minutah še papriko, ter dodamo malo tekočine, da se ne smodi.
Dušimo cca. 10 minut, nato dodamo še odcejen fižol in koruzo. Premešamo in počasi dušimo tako dolgo, da nam tekočina skoraj izpari in dobimo gosto pasto.
V ponev (premera 26 cm) si pripravimo tortilje. Nekaj jih prerežemo na pol in z njimi obložimo rob ponve, eno ali dve (odvisno od velikosti ponve) damo v sredino. Nato v ponev damo omako, katero smo predhodno pripravili. V omako, naredimo luknje (s pomočjo jajca) in nato vanje ubijemo jajce. Po vrhu posujemo čili, in dodamo na kocke narezan sir gorgonzolo – enakomerno po celi površini.
Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija in pečemo 15 minut. Po petnajstih minutah vzamemo jed iz pečice in serviramo, Okrasimo z rdečo papriko in drobnjakom.
Dober tek!