Prvomajski fižol
Print Friendly, PDF & Email

Fižol je že vrsto let tradicionalni prvomajski obrok. Ponujam vam recept, po katerem je to slastno jed na žlico pripravljala še moja babica.

prvomajski fižol

Prvomajski fižol – pripomočki:

  • ponev
  • večji lonec
  • deska za rezanje
  • ribežen
  • nož
  • lesena kuhalnica za mešanje

Prvomajski fižol

Prvomajski fižol – sestavine:

  • 3 večje čebule
  • 3-4 korenčke
  • 4 stroke česna
  • 5oo g fižola
  • 3-4 polsuhe klobase
  • sol
  • poper
  • vegeta
  • olje
  • moka
  • mleta rdeča paprika

 Prvomajski fižol – postopek:

Na olju popražimo naribano korenje in čebulo. Dodamo narezane klobase in nadaljujemo s praženjem na zmernem ognju.

Prvomajski fižol

Večkrat premešamo in po potrebi dolijemo malo vode, toliko da se sestavine ne prijemajo. Dodamo fižol, okoli 1,5 litra vode, dobro premešamo in začinimo po okusu (sol, poper, vegeta, mesna kocka).

Prvomajski fižol

Če uporabljate fižol iz vrečke, ga dodamo takoj, če je fižol že kuhan (iz pločevinke) ga dodamo proti koncu kuhanja.

Ko so sestavine kuhane jih pustimo še nekaj časa na zmernem ognju, da počasi vre.

Prvomajski fižol

Med tem vzamemo ponev, na njej segrejemo nekaj olja, dodamo 1-2 žlici moke in premešamo tako, da dobimo kremasto zmes. Nato sesekljan česen in 1 malo žličko paprike premešamo na hitro, odstranimo z ognja in takoj vlijemo k fižolu. Ves čas mešamo še približno 5 minut in jed je gotova.

Prvomajski fižol

Upam da boste tudi to leto uživali ob domačem kruhu dobri pijači in seveda prvomajskem fižolu. Jaz zagotovo bom.

 

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor