Buhtelj potica z orehovim in makovim nadevom
Print Friendly, PDF & Email

Ko za poseben praznik želite na mizi prav posebno presenečenje, pripravite buhtelj potico z orehovim in makovim nadevom. Pripravite jo kot bi delali buhteljne, obliko ima kot kuglof, rezali pa jo boste kot potico, ki bo imela v eni rezini dva okusa. Nemogoča ideja bo prava paša za oči na vaši praznični mizi. Pomembno pa je tudi to, da ne boste imeli nič več dela, kot če bi naredili klasično potico.

Buhtelj potica z orehovim in makovim nadevom – pripomočki:

  • skleda za pripravo testa
  • dve posodi za pripravo nadevov
  • kuhinjska tehtnica
  • pripomoček za mešanje
  • papir za peko
  • okrogel pekač premera 26 cm
  • ognjevarna skodelica premera 8 cm
  • pekač premera 18 cm x 25 cm
  • čopič
  • merica
  • dve kuhinjski deski
  • kuhinjska krpa
  • prt

Buhtelj potica z orehovim in makovim nadevom – sestavine

Za testo:

  • 500 g moke za domači kruh
  • 100 g sladkorja
  • nastrgana lupinica pol limone
  • četrt čajne žličke fino mlete soli
  • 7 g suhega kvasa
  • 2 jajci (en rumenjak prihranite za premaz)
  • 100 g masla
  • 3,5 dl mleka
  • nekaj žlic olja

Orehov nadev:

  • 200 g mletih orehov
  • 1 dl mleka
  • 50 g sladkorja
  • 50 g masla

Makov nadev:

  • 200 g mletega maka
  • 1 dl mleka
  • 50 g sladkorja
  • 50 g masla

Za oblikovanje buhteljnov boste potrebovali še 50 g stopljenega masla v skodelici. Pecite v predhodno ogreti pečici na 170 °C 45 do 50 minut.

Buhtelj potica z orehovim in makovim nadevom – postopek priprave

Odtehtajte suhe sestavine za testo, dodajte jajci. Segrejte mleko le toliko, da se maslo stopi. Mleko dodajajte k suhim sestavinam postopno. Količina je nekoliko odvisna tudi od moke in velikosti jajc. Testo naj bo bolj mehko. Če temu ne bo tako po občutku dodajte še nekaj mleka. En rumenjak prihranite za premaz.

Zgnetite gladko testo. Skledo prelijte z oljem, da boste testo lažje odstranili z rok in oblikovali kroglo. Testo pokrijte in pustite na toplem, da vzhaja. Ko podvoji volumen je dovolj vzhajano. Čas vzhajanja je odvisen od temperature sestavin in prostora.

Medtem, ko testo vzhaja pripravite pekače in nadeve. Odrežite papir za peko kot kaže fotografija. Obrežite vogale papirja, ter ga po robovih razrežite do premera pekača.

Dno pekača na sredini premažite z malo masla, da vam papir za peko ne bo bežal, ko ga boste oblikovali po pekaču. Na sredino pekača postavite narobe obrnjeno ognjevarno skodelico, ki ste jo debelo premazali z maslom.

Za orehov nadev zavrite mleko z maslom in sladkorjem ter vanj stresite 200 g mletih orehov. Sestavine med segrevanjem dobro premešajte. Če bo zmes pregosta boste še pozneje po potrebi dodali malo mleka saj mora biti nadev tako gost, da boste lahko iz njega oblikovali kroglice. V drugi posodi maslo in mleko le segrejte, dodajte sladkor in ko se ta stopi še 200 g mletega maka. Dobro premešajte. Oba nadeva bosta tekočino popila in postala gostejša, ko se bosta nekoliko ohladila.

Preden boste stresli vzhajano testo na pomokan prtič pripravite iz nadevov kroglice velikosti za oreh in pol. Ko testo dovolj vzhaja, ga stresite na pomokan prt ter prerežite na dva dela. Rahlo in previdno ju na hitro oblikujte v dve podolgovati štruci. Testo nato razrežite na manjše kose.

Kos testa nekoliko sploščite, nanj položite kroglico nadeva ter oblikujte buhtelj. Oblikovan buhtelj z vseh strani pomočite v stopljeno maslo. S tem boste pozneje, ko bodo buhteljni pečeni dosegli lepše lomljene le teh. Oblikovane in z maslom premazane buhteljne polagajte okrog skodelice, ki ste jo postavili v pekač. Notranji obroč buhteljnov lahko naredite z orehovim nadevom, zunanjega z makovim ali pa nadeve v buhteljnih razporedite mešano.

Ko je okrogel pekač napolnjen ostale buhteljne zložite še v kvadraten pekač. Vse premažite z razžvrkljanim jajčnim rumenjakom, ki ste mu dodali par kapljic vode.

Ponovno pustite na sobni temperaturi, toliko časa, da buhteljni vzhajajo. Vzhajane postavite v segreto pečico na 170° C in pecite 35 minut, nato pokrijte s papirjem za peko in pecite še 10 do 15 minut.

Ko so buhteljni pečeni jih kar s papirjem preložite iz pekačev na desko obloženo s kuhinjsko krpo. Pustite, da se nekoliko ohladijo. Preko buhteljnov, ki so se pekli v okroglem pekaču položite desko in jih tako obrnite. Previdno odstranite posodico v sredini ter buhteljne položite na servirni krožnik.

Pred serviranjem ohlajeno buhtelj potico z orehovim in makovim nadevom posipajte s sladkornim prahom, razrežite in ponudite. Dobili ste buhteljne v obliki kuglofa, rezali pa jih boste kot potico, ki bo imela v eni rezini dva nadeva.

Pameten nasvet
Pripravite lahko tudi kateri drug nadev. Višek lahko tudi zamrznete in prihranite za hitro pomoč . . .

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor