Sadni pirh
Print Friendly, PDF & Email

Za veliko noč se kdaj pa kdaj, recimo po vseh pirhih, šunki in potici pa še kakšnih drugih dobrotah, prileže še kakšna drugačna sladica. Sadni pirh je enostavno in hitro pripravljena sladica iz krhkega biskvita, premazanega s kislo smetano s sladkorjem, nanjo pa položimo rezine sadja tako, da nastane vzorec, s kakršnim ponavadi okrasimo prave pirhe. Najbolje je, da izberemo čimbolj raznoliko sadje živahnih barv, pri krašenju našega velikega sadnega pirha pa nam lahko pomagajo tudi otroci.

Pripomočki za sadni pirh:

  • skleda
  • električni mešalnik
  • velik pekač (moj je velikosti 30 x 40 cm)
  • papir za peko
  • deska
  • nož

Sestavine za sadni pirh:

  • 125 g masla (sobne temperature)
  • 1 jajce
  • 150 g sladkorja
  • 220 g moke (lahko navadne, jaz pa raje uporabim polnozrnato)
  • 1/2 žličke soli
  • 1/2 žličke pecilnega praška (sama uporabim pecilni prašek iz vinskega kamna)
  • 1 žlica koruznega škroba
  • 180 g kisle smetane
  • 1 žlica sladkorja v prahu
  • poljubno sadje (recimo banane, kivi, jagode, pomaranče, mandarine, breskve, borovnice …)

Postopek za sadni pirh:

Za sadni pirh najprej pripravimo testo. V skledo damo maslo sobne temperature (če ga pozabimo pravočasno dati iz hladilnika ali smo se v tem trenutku odločili pripraviti to sladico, ga enostavno stopimo, a ne toliko, da povsem teče) in sladkor. Dobro zmešamo z električnim mešalnikom in dodamo jajce ter ponovno premešamo.

Postopno dodajamo moko, zmešano s pecilnim praškom, soljo in koruznim škrobom.

Testo na koncu oblikujemo z rokami. Peki papir položimo na pekač in ga pomokamo. Nanj damo kepo testa in kar z rokami oblikujemo oval, ki ga z nežnimi pritiski prstov od sredine proti robu spremenimo v veliko osnovo za naš sadni pirh. Debela naj bo približno pol centimetra.

Pekač s testom damo v pečico, ogreto na 160 °C za približno 15 minut oziroma toliko, da začne ob robovih rjaveti, sicer pa je na otip še precej mehka. Po peki jo pustimo na pekaču, da se popolnoma ohladi. Takrat se bo tudi strdila.

Za nadev kisli smetani primešamo sladkor v prahu in dobro premešamo, da ni nobenih grudic. S tem premažemo ohlajeno osnovo za sadni pirh.

Pripravimo si sadje za okrasitev. Izbrano sadje olupimo in narežemo na rezine različnih oblik.

Polagamo jih na sadni pirh tako, da ustvarimo zanimiv vzorec.

Dober tek in prijetno sladko ustvarjanje!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor