Domač jagodni sladoled z banano in avokadom
Print Friendly, PDF & Email

Sladoled je pri naši hiši skoraj vedno na zalogi in, ker ga ima zelo rada tudi dvoletna hči, vedno poskrbim tudi za malo bolj zdravo različico, saj si gospodična rada z njim postreže kar sama in tako ji pripravim domač jagodni sladoled z banano in avokadom, ki je pripravljen samo iz sadja, zato ji brez slabe vesti dovolim, da se z njim posladka tudi za malico.
Brez dodanih sladil, saj za sladkost poskrbi samo sadje ali mlečnih izdelkov. Včasih sem takšnemu domačemu sladoledu s sadjem dodajala grški jogurt, stepeno sladko smetano … Pa so me zelo motili kristali, ki so se naredili. V tem sladoledu jih je občutno manj, oziroma le-ti, če že nastanejo, niso tako moteči.

Spodnja različica domačega sadnega sladoleda je tako sestavljena iz jagod ter avokada in banan, ki predstavljata osnovo sladoleda. Jagode pa lahko zamenjate z borovnicami, breskvami, mangom … praktično katerim koli sadjem. Pa poglejmo.

Domač jagodni sladoled z banano in avokadom

Pripomočki za jagodni sladoled z banano in avokadom

  • blender ali palični mešalnik s posodico za sekljanje
  • modelčki za pripravo lučk

Sestavine za jagodni sladoled z banano in avokadom

Za cca. šest 65-70 g sladolednih lučk

  • 1 avokado (cca. 110-130 g)
  • 1 zrela banana (cca. 100 – 120 g)
  • 200 g jagod
  • ščep vanilje (ni obvezen)

Priprava jagodnega sladoleda z banano in avokadom

Avokado prerežemo po dolgem in z žlico postrgamo meso sadeža, ki ga dajemo direktno v posodico blenderja. Banano olupimo in natrgamo na koščke, ki jih dodamo k avokadu. Jagode (jaz sem tokrat imela zamrznjene domače jagode) prav tako dodamo v posodo blenderja. Po želji dodamo še ščep vanilje v prahu, ni pa obvezno in ga lahko mirno izpustimo.

Domač jagodni sladoled z banano in avokadom

Vse skupaj zmiksamo v gladko zmes, ki je nežna, kremna. Kremo za domač sladoled nadevamo v posodice za pripravo sladolednih lučk in jih zamrznemo. Pri zamrzovanju upoštevajte tudi navodila vašega zamrzovalnika.

Po želji lahko dodate še poljubno sladilo (sladkor v prahu, med, vaniljev sladkor, …), a običajno je sadje že samo po sebi dovolj sladko. Bolj zrela kot je banana, bolj je sladka. Seveda pa na okus vplivata tudi okus in sladkost jagod. Svetujem, da preden sladoled zamrznete poskusite okus in po potrebi dodate sladilo, v kolikor bi se vam, če ste bolj sladkosnedi, zdelo potrebno.

Prijetno sladkanje!

Domač jagodni sladoled z banano in avokadom

Poskusite tudi:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor