Zimske kapusnice s krompirjem in sardelami
Print Friendly, PDF & Email

Tudi pozimi je čas za svežo zeleno zelenjavo. Ko so zraven postrežene še ribe iz prve prehranske verige (sardele) je obrok popoln v vsakem pogledu. Takšno kosilo ali večerja bi morala biti na jedilniku vsaj enkrat tedensko.

 

Zimske kapusnice s krompirjem in sardelami – pripomočki:

  • skleda in nož za nabiranje
  • skleda za pranje zelenjave
  • deska za rezanje
  • posoda za kuhanje

Zimske kapusnice s krompirjem in sardelami – sestavine:

  • 400 do 500 g mešanih zimskih kapusnic (brstični ohrovt, kodrasto zelje, tudi kakšen regrat)
  • 300 do 400 g očiščenega krompirja (3 do 4 večje krompirje)
  • lovorov list
  • sol po okusu
  • voda za kuhanje (toliko, da zelenjava med kuhanjem ne plava – odvisno od širine lonca)

Količine so primerne za dve osebi.

Zimske kapusnice s krompirjem in sardelami – postopek priprave

Na vrtu poberite različno zeleno zimsko zelenjavo. Najbolje vse kar se zelenega najde, tudi regrat ali peteršilj. Takšno mešanico lahko kupite tudi na zelenjavni tržnici.

Dobro operite in nekoliko narežite 400 do 500 g mešanih zimskih kapusnic, očistite in narežite 300 do 400 g krompirja. V manjšo količino hladne osoljene vode dajte kuhat krompir. Vode naj bo le toliko, da je krompir pokrit. Ko se le ta nekoliko zmehča dodajte zeleno zelenjavo in pokrijte. Po nekaj minutah rahlo premešajte. Zelenjava naj bo kuhana “al dente” in na tihem ognju, če želite obrok, ki bo prehransko bogat..

Kuhana zelenjava naj postoji nekaj minut preden jo precedite. Po vrhu jo začinite s hladno stiskanim oljčnim oljem in sveže mletim poprom. Prilogo postrezite z pečenimi sardelami.

Pameten nasvet
Zeleno zelenjavo vedno kuhajte v manj vode in z manj soli saj bodo tako izgube mineralov veliko manjše.
Zanimivost
V Dalmaciji mešanici kapusnic in zelene zelenjave rečejo “mišancija” in je sestavljena iz mladega zelja, raštike, rige (divje rukole), žutinice (regrat), prokulic (brstični ohrovt), mladih cvetov čebule.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Zelena zelenjava vsebuje velike količine kalcija v taki obliki, ki je najdostopnejša za naše telo. Z dodatkom sardel, ki so mastne ribe bogate z zdravimi omega – 3 maščobnimi kislinami in vitaminom D boste telesu pomagali resorbirati kalcij. Kalcij se brez prisotnosti vitamina D ne resorbira in vgradi v naše kosti. Sardele so ribe iz prve prehranske verige in vsebujejo malo kontaminentov. Obrok je primeren za diabetike in vse, ki bi radi s prehrano ohranjali pravo telesno težo, močne kosti in zdravje.
Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor