Zimske kapusnice s krompirjem in sardelami
Tudi pozimi je čas za svežo zeleno zelenjavo. Ko so zraven postrežene še ribe iz prve prehranske verige (sardele) je obrok popoln v vsakem pogledu. Takšno kosilo ali večerja bi morala biti na jedilniku vsaj enkrat tedensko.
Zimske kapusnice s krompirjem in sardelami – pripomočki:
- skleda in nož za nabiranje
- skleda za pranje zelenjave
- deska za rezanje
- posoda za kuhanje
Zimske kapusnice s krompirjem in sardelami – sestavine:
- 400 do 500 g mešanih zimskih kapusnic (brstični ohrovt, kodrasto zelje, tudi kakšen regrat)
- 300 do 400 g očiščenega krompirja (3 do 4 večje krompirje)
- lovorov list
- sol po okusu
- voda za kuhanje (toliko, da zelenjava med kuhanjem ne plava – odvisno od širine lonca)
Količine so primerne za dve osebi.
Zimske kapusnice s krompirjem in sardelami – postopek priprave
Na vrtu poberite različno zeleno zimsko zelenjavo. Najbolje vse kar se zelenega najde, tudi regrat ali peteršilj. Takšno mešanico lahko kupite tudi na zelenjavni tržnici.
Dobro operite in nekoliko narežite 400 do 500 g mešanih zimskih kapusnic, očistite in narežite 300 do 400 g krompirja. V manjšo količino hladne osoljene vode dajte kuhat krompir. Vode naj bo le toliko, da je krompir pokrit. Ko se le ta nekoliko zmehča dodajte zeleno zelenjavo in pokrijte. Po nekaj minutah rahlo premešajte. Zelenjava naj bo kuhana “al dente” in na tihem ognju, če želite obrok, ki bo prehransko bogat..
Kuhana zelenjava naj postoji nekaj minut preden jo precedite. Po vrhu jo začinite s hladno stiskanim oljčnim oljem in sveže mletim poprom. Prilogo postrezite z pečenimi sardelami.