Sataraš z jajci na oko
Print Friendly, PDF & Email

Sataraš je zelo okusna, enostavno pripravljena jed, ki si jo pripravimo največkrat v času sezone paradižnika in paprike. Pri nas je navada, da se v staraš jajca umešajo, če pa želimo malo drugačno izvedbo in postrežbo te jedi, pa lahko prav tako enostavno naredimo sataraš z jajci na oko.

Sataraš z jajci na oko

Pripomočki za sataraš z jajci na oko

  • rezalnik ali multipraktik (opcijsko)

Sestavine za sataraš z jajci na oko

Za 2 osebi:

  • 100 g čebule
  • 100 g sveže paprike
  • 200 g paradižnika
  • sol
  • poper
  • 1 žlica olja
  • 4 jajca

Postopek za sataraš z jajci na oko

Pripravimo si vso zelenjavo: olupimo čebulo, operemo in osušimo papriko in paradižnik.

Sataraš z jajci na oko

Čebulo sesekljamo na drobno, jo posolimo in pražimo na žlici olja in žlici vode vsaj 5 minut. Temu pravimo, da čebulo razpustimo. Medtem narežemo papriko in paradižnik. Lahko na drobno z nožem, lahko pa uporabimo rezalnik ali multipraktik. Pri nas imamo radi v satarašu še male koščke zelenjave, zato vse narežem na roko.

Sataraš z jajci na oko

Razpuščeni čebuli dodamo narezano papriko in še to dvoje skupaj pražimo par minut, da se tudi paprika rahlo zapeče. Nato dodamo narezan paradižnik. Paradižnik lahko prej olupimo, ali pa ga narežemo kar z olupki. Jaz ga ne lupim, saj ga nasekljam čisto na drobno.

Sataraš z jajci na oko

Zelenjavo sedaj kuhamo dokler se paradižnik in paprika lepo ne razpustita. Približno 15 do 20 minut. Med tem časom bo izparela tudi odvečna paradižnikova tekočina. Tukaj moramo delati malo po občutku, saj različne vrste paradižnika vsebujejo različen procent tekočine.
Ko imamo občutek, da je zelenjava primerne gostote, v jed stremo jajca.

Sataraš z jajci na oko

Če želimo sataraš z jajci na oko, potem posodo pokrijemo s pokrovko in počakamo, da jajcu lepo zakrkne beljak, rumenjak pa še ostane mehak.

Sataraš z jajci na oko

Jed takoj vročo postrežemo s kruhom. Lahko jo postrežemo tudi tako, kot naj bi se jed jedla originalno: da se je postregla kar v ponvi kjer se je kuhala, kruh pa se je pomakal vanjo in sploh niso potrebovali pribora.

Sataraš z jajci na oko

Če imamo dosti zelenjave, lahko naredimo tudi sataraš za ozimnico, ga shranimo v kozarce ter nato čez zimo samo dodamo jajca in jed je pripravljena:
Sataraš kot ozimnica

Dober tek 🙂

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.9]

Dodaj odgovor