Sataraš kot ozimnica
Print Friendly, PDF & Email

Sataraš je hitro pripravljena jed, odličnega okusa, ki si jo svežo pripravljamo celo poletje in jesen. Zakaj pa si sataraša ne bi pripravili in shranili kot ozimnico?
Je povsem enostavno in kadarkoli si ga bomo pozimi zaželeli, bomo odprli kozarec, pogreli, dodali jajce in jed bo pripravljena v parih minutah.

Pripomočki za sataraš kot ozimnico:

  • nož
  • žlica
  • kuhalnica
  • deska za rezanje
  • posoda
  • pečica
  • kozarci 370 ml

Sestavine za sataraš kot ozimnico:

Za 7 do 8 kozarcev po 370 ml:

  • 4 večje čebule (700 g)
  • 1,5 kg paprike
  • 2 kg paradžnika
  • 1 žlica soli
  • 3 žlice olja

Postopek za sataraš kot ozimnico:

Čebulo olupimo in na drobno narežemo. Papriko ter paradižnik operemo, osušimo. Paradižnik prerežemo na polovičke in mu izdolbemo beli del pri peclju ter kakšne druge nepravilnosti (gnilobo, itd), papriko prerežemo na 4 dele in odstranimo semena.

Čebulo posolimo in jo na olju počasi pražimo 5 minut, da se razpusti (bledo zarumeni). Medtem narežemo papriko. Lahko jo naseklja multipraktik namesto nas, če želite res drobno nasekljano maso. Jaz sem jo narezala na roke, saj imamo radi v satarašu malo večje koščke.

Papriko dodamo k soljeni, razpuščeni čebuli, povečamo temperaturo in pražimo nadaljnih 5 minut, da paprika zadiši.

Med tem časom na drobno narežemo paradižnik ali ga zopet sesekljamo v multipraktiku (če ga bomo lupili ali ne je stvar posameznika in tega, ali nas drobni olupki motijo v satarašu ali ne). Paradižnika ne odcejamo, saj s tem zavržemo dosti okusa, ki ga ta sok vsebuje. Ko imamo papriko s čebulo prepraženo, vzamemo posodo, ki je primerna za pečenje v pečici (brez plastičnih delov) in vse presujemo v to posodo. Dobro premešamo in posodo postavimo v vnaprej ogreto klasično pečico na 170 °C.

Sataraš v pečici kuhamo / pečemo približno 1 uro in pol. Čas je odvisen od tega, kako mesnate paradižnike smo uporabili. Vmes sataraš 2 do 3 krat premešamo. Ravno to je prednost pečice, da lahko brez skrbi pustimo jed, da se kuha sama, saj se ne bo prismodila. Ko se na vrhu sataraša začne delati zapečena skorjica, je pripravljen, da ga nadevamo v kozarce, ki smo jih sterilizirali v pečici na 110 °C vsaj 10 minut.

Kozarce za par minut postavimo na dobro zaprte pokrovčke. Nato jih obrnemo in pustimo vsaj pol dneva, da se popolnoma ohladijo. Tako je sataraš kot ozimnica je pripravljen, da ga shranimo na temnejše in hladnejše mesto.

Dober tek! 😊

Ocena:
Skupaj: 20 Povprečno: 4.6]

Dodaj odgovor