Pica na cvetačni podlagi
Zelenjavna podlaga, mešana s sirom in jajci, ni le brez ogljikovih hidratov, ampak tudi zelo okusna jed, če jo znamo pravilno pripraviti.
Tako bo pica na cvetačni podlagi res dobro kosilo ali večerja.
Pripomočki za pico na cvetačni podlagi:
- sekljalnik (blender)
- papir za peko
- pečica
Sestavine za pico na cvetačni podlagi:
Za pico 40 x 35 cm:
Za cvetačno podlago – testo:
- 1 glava cvetače (600 g)
- 100 g brokolija
- 2 jajci
- 150 g ribanega sira (poljubnega)
- 50 g ribanega parmezana
- 1/2 žličke origana
- 1/2 žličke česna v prahu
- sol
- poper
- 1 žlica olja
Za nadev:
- 150 ml paradižnikove mezge
- 1/2 žličke origana
- sol
- 150 g ribanega sira (poljubnega)
- 200 g mesnine po izbiri (šunka, kuhan pršut)
- 100 g šampinjonov (svežih ali iz slanice)
- čebula, ocvirki (opcijsko)
Postopek za pico:
Vse sestavine si pripravimo. Cvetačo operemo, osušimo ter narežemo ali nalomimo na socvetja. Prav enako pripravimo brokoli.
Cvetačo v blenderju ali kakšnem drugem sekljalniku sesekljamo na poljubno drobne koščke. Jaz imam najraje velikosti drobnega riževega zrna. Lahko pa cvetačo tudi naribate na ribežen, brokoli pa na drobno sesekljate, če nimate drugih pripomočkov.
Sesekljanalo cetačo in brokoli posolimo, dodamo žlico olja in sedaj na zmerni temperaturi par minut pražimo, med stalnim mešanjem. Delno prepražimo ju samo zato, da naj zelenjave pred tem ni potrebno kuhati – torej, da se delno zmehča in izgubi nekaj tekočine.
Po približno 8 do 10 minutah praženja cvetačo in brokoli odstavimo iz gretja in ohladimo na sobno temperaturo. Potem dodamo jajci, poper, česen v prahu, origano, poljuben ribani sir in parmezan ter dosolimo, če je še potrebno.
Sedaj dobljeno zmes dobro premešamo ter na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, iz te mase oblikujemo podlogo / testo za pico, ki naj bo približnene debeline 5 milimetrov do največ 7 milimetrov.
V naprej ogreti klasični pečici na 190 °C, pečemo cvetačno podlago 20 minut. Ko dobi nežno zlato rjavkasto barvo pekač vzamemo iz pečice in pico na cvetačni podlagi obložimo po naših željah.
Jaz sem jo premazala s paradižnikovo mezgo, ki sem jo rahlo solila in dodala origano, nato sem naložila kuhan pršut ter šunko, riban sir, šampinjone. Na vrh pa še malo čebule in ocvirkov.
Vse skupaj vrnemo v segreto klasično pečico in pečemo še nadaljnih 10 minut na temperaturi 220 °C.
Pica na cvetačni podlagi je odlično kosilo ali večerja, ravno tako pa jo lahko ponudimo hladno – kot prigrizek.
Dober tek! 😊