Enostavna paradižnikova mezga za ozimnico
Print Friendly, PDF & Email

Kadar je domačega paradižnika v izobilju, je najbolje narediti paradižnikovo mezgo za ozimnico. Kako jo pripraviti, da bo odličnega okusa in z njo ne bo dosti dela? Odgovor je: v pečici. Kuhanje oziroma peka v pečici da še posebno piko na i okusu, nam pa ni potrebno stati ob štedilniku zaradi stalnega mešanja in pažnje, da se kaj ne prismodi.

Pripomočki za enostavno paradižnikovo mezgo za ozimnico:

  • nož
  • žlica
  • žlička
  • kuhalnica
  • deska za rezanje
  • posoda
  • pečica

Sestavine za enostavno paradižnikovo mezgo za ozimnico:

Za 5 literskih flaš:

  • 7 kg paradižnika
  • 2 žlici soli
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlička suhe bazilike

Postopek za enostavno paradižnikovo mezgo za ozimnico:

Kakovost paradižnikove mezge je zelo odvisna od tega, kako zrel paradižnik uporabljamo in kakšno vrsto paradižnika glede mesnatosti izberemo. Ker želimo kar najboljši okus, si priskrbimo dobro zrel paradižnik. Čim bolj pa bo paradižnik mesnat, tem krajši čas kuhanja mezge bomo imeli.

Paradižnike operemo in osušimo. Prerežemo na polovičke in odstranimo bel del pri peclju in vse morebitne nepravilnosti, ki jih paradižnik ima (nagnite dele, itd.). Vsako polovičko prerežemo še na par delov in jih damo v blender, v katerem jih zmeljemo v kašo.

To kašo na počasni temperaturi na kuhalni plošči segrejemo do vretja, dodamo sol, sladkor in baziliko ter večkrat dobro premešamo. Pečico segrejemo na 160 °C in ko mezga zavre jo samo prestavimo iz kuhalne plošče v pečico. Pazimo, da smo vzeli posodo brez plastičnih delov, katera je primerna za kuhanje v pečici. V pečici kuhamo mezgo približno 2 uri, da voda delno izhlapi. Vmes jo na pol ure premešamo.
Po dveh urah kuhanja v pečici mezgo dobro premešamo in natočimo v sterilne steklene flaške, kozarce. Dobro zapremo in za par minut postavimo kozarce na pokrovčke.

Pocasi flaše ali kozarce ohladimo in enostavna paradižnikova mezga za ozimnico je pripravljena, da jo shranimo v temnejši in hladnejši prostor.

Vse jedi narejene z domačo, enostavno paradižnikovo mezgo bodo še okusnejše! Dober tek! 😊

Ocena:
Skupaj: 24 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor