Polnozrnate palačinke s špinačo in gobami
Palačinke so ena izmed jedi, ki jih mnogi od nas poznamo že iz otroških dni. Najbolj poznane so tiste s čokolado in marmelado, naredimo pa lahko tudi tako imenovane “slane palačinke”, pri katerih uporabimo različne nadeve. Možnosti so neomejene, najbolj pomembno pa je, da uporabimo tiste stvari, ki so nam všeč. Polnozrnate palačinke z nadevom iz špinače in gob bodo prav gotovo popestrile marsikateri jedilnik.
Polnozrnate palačinke s špinačo in gobami – pripomočki:
- čajna žlička
- ribežen
- večja skleda
- metlica za stepanje
- kuhinjska tehtnica
- 2 manjši skledi
- 2 vilici
- manjša teflonska kozica
- kuhalnica
- deska za rezanje
- nož
- ponev za peko palačink
- zajemalka
- večji plitev krožnik
- večja pokrovka
- lopatka za obračanje palačink
- pekač
- papir za peko
Polnozrnate palačinke s špinačo in gobami – sestavine:
(za 2 osebi)
- 1 jajce
- mleko
- olje
- sol,
- 150 g polnozrnate moke
- 50 ml mineralne vode
- 300 g zamrznjene špinače
- 200 g zamrznjenih gob
- ščepec popra
- 250 g naribanega sira
- 90 g kisle smetane
- 200 g sladke smetane
Polnozrnate palačinke s špinačo in gobami – postopek
Najprej pripravimo maso za polnozrnate palačinke. V večjo skledo damo polnozrnato moko in prilijemo toliko mleka, da dobimo gladko maso, ki ne sme biti ne pregosta, ne preredka.
V manjši skledi z vilico razžvrkljamo jajce ter ga dodamo masi za palačinke. Primešamo še čajno žličko olja, ščepec soli in mineralno vodo ter pustimo maso za polnozrnate palačinke počivati približno 25 minut.
Med tem časom pripravimo nadev za polnozrnate palačinke iz špinače in gob. V teflonsko kozico damo zamrznjeno špinačo in jo z občasnim mešanjem počasi segrevamo.
Gobe narežemo na manjše kose in jih dodamo špinači. Vse skupaj solimo in popramo ter kuhamo toliko časa, dokler vsa voda ne izpari.
Kislo in sladko smetano zmešamo skupaj tako, da dobimo gladko polivko.
Ponev za palačinke dobro naoljimo in pustimo, da se olje malo segreje. Odvečno olje odstranimo in v ponev z zajemalko vlijemo maso za palačinke. Če je masa pregosta dodamo še malo mleka, če pa je preredka dodamo še malo moke. Palačinko popečemo na obeh straneh. Postopek ponavljamo dokler nam ne zmanjka mase za polnozrnate palačinke. Palačinke morajo biti debelejše, da se nam ne bodo trgale, ko jim bomo dodali nadev.
Pečene polnozrnate palačinke sproti odlagamo na večji plitev krožnik, ki ga po vsaki odloženi palačinki pokrijemo s pokrovko.
Pekač obložimo s papirjem za peko. Preden začnemo nanašati nadev na polnozrnate palačinke jih odkrijemo in obrnemo tako, da začnemo dajati nadev na prvo palačinko, ki smo ji spekli. Nadev s špinačo in gobami razporedimo po palačinki, dodamo še malo naribanega sira in najprej prepognemo stranska robova polnozrnate palačinke.
Palačinko nato zavijemo in damo v pekač. Postopek ponavljamo, dokler vseh polnozrnatih palačink ne napolnimo z nadevom iz špinače in gob ter jih zložimo v pekač.
Po zloženih polnozrnatih palačinkah s špinačo in gobami polijemo smetanovo polivko in jih prekrijemo s preostankom naribanega sira.
Pekač s palačinkami damo v mrzlo pečico, ki jo nastavimo na 180 stopinj Celzija in pečemo toliko časa, dokler sir ni lepo zapečen.
Polnozrnate palačinke s špinačo in gobami niso ravno zahtevna jed za pripravo, vendar pa si zanjo moramo vzeti čas.
Naj vam tekne!